«Υπάρχουν βασικά δύο λόγοι για αυτό», δήλωσε ο Jan Randolph, διευθυντής αξιολόγησης κρατικού πιστωτικού κινδύνου της IHS Markit, στο CNBC σχετικά με την πρόσφατη πτώση των αποδόσεων (οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους).
«Η Ελλάδα αποδίδει καλύτερα από το σχέδιο, με τη δημοσιονομική προσαρμογή να είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο… Αυτό, μαζί με κάποια επανεκκίνηση μίας συγκρατημένης ανάπτυξης αναμένεται να καταστήσει θετική τη δυναμική του χρέους, με πολλούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (περιλαμβανομένης της HIS Markit) να μεταθέτουν σταδιακά το αξιόχρεο της Ελλάδας από ένα ενδεχόμενο σενάριο χρεοκοπίας», σημείωσε, προσθέτοντας:
«Δεύτερον, η Ελλάδα εξασφάλισε τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας τον Ιούνιο, με την ανάμειξη του ΔΝΤ, παρά τις διαφορές του με τους άλλους εταίρους της Ευρωζώνης για τη μορφή και τον βαθμό της ελάφρυνσης χρέους».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη για να συζητήσουν θέματα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, περιλαμβανομένης της βιωσιμότητας του χρέους της. Η γνώμη του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει στην οικονομική βοήθεια, αν και δεν αναφέρει ακόμη το ύψος της, σημειώνει το δημοσίευμα.
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης επηρεάζουν, επίσης, το πώς αντιδρούν οι παγκόσμιοι επενδυτές σε μία έκδοση ελληνικού ομολόγου. Ο οίκος S&P επιβεβαίωσε στο CNBC ότι πρόκειται να συζητήσει την Παρασκευή την κατάσταση της Ελλάδας, αλλά για ρυθμιστικούς λόγους δεν μπορεί να αποκαλύψει αν θα υπάρξει αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.
Πηγή: ΑΠΕ