Πέμπτη, 21 Νοε.
20oC Αθήνα

ΤΙΤΑΝ: Προχωρά μεγάλη «πράσινη» επένδυση 584 εκατ. ευρώ στη Βοιωτία – Τα περιβαλλοντικά οφέλη

ΤΙΤΑΝ: Προχωρά μεγάλη «πράσινη» επένδυση 584 εκατ. ευρώ στη Βοιωτία – Τα περιβαλλοντικά οφέλη

Μια πολύ μεγάλη επένδυση, ύψους 584 εκατ. ευρώ, προωθεί ο όμιλος ΤΙΤΑΝ στη Βοιωτία.

Πρόκειται για το project «IFESTOS», που αφορά στην ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας και την κατασκευή μονάδας δέσμευσης άνθρακα μεγάλης κλίμακας στο εργοστάσιο της Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι Βοιωτίας.

Το εργοστάσιο θα παράγει έτσι τσιμέντο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, καλύπτοντας τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για βιώσιμα δομικά υλικά και βοηθώντας στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας μέχρι το 2050. Το έργο έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία έχει υποβάλει και αίτηση στον φορέα ENTERPRISE GREECE, ζητώντας την ένταξη του επιχειρηματικού σχεδίου στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων αλλά και για τη λήψη του κινήτρου της Ταχείας Αδειοδότησης. Το σχέδιο ετέθη χθες σε διαβούλευση διάρκειας 10 ημερών.

Με την υλοποίησή της η προαναφερόμενη βιομηχανική εγκατάσταση το 2030 θα είναι η πρώτη της τσιμεντοβιομηχανίας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Θα δεσμεύει 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% των ετήσιων εκπομπών από όλες τις ελληνικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο της Ελλάδας για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ θα παράγει περίπου 3 εκατ. τόνους τσιμέντου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για «πράσινες» κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής.

Εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, το IFESTOS θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων λόγω της ενεργειακής μετάβασης και θα συνεισφέρει στην προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων στη χώρα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθιστώντας την Ελλάδα σημείο αναφοράς για την εν λόγω τεχνολογία.

Τέλος, θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ παλιότερα είχε κάνει λόγο ότι περιμένει ολοκλήρωση των διαδικασιών με την Ε.Ε. έως τα τέλη 2024.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις