Site icon NewsIT

ΤΙΤΑΝ: Στα 238 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο του 2024

07.11.2024 | 10:36
ΤΙΤΑΝ: Στα 238 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο του 2024

Αύξηση κατά 4,9% σημείωσαν οι πωλήσεις του ομίλου ΤΙΤΑΝ, το 9μηνο του 2024, φτάνοντας σε 1.985 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του.

Παράλληλα, τα κέρδη EBITDA του ομίλου ΤΙΤΑΝ την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 455 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,6% σε συγκρίσιμη βάση.

Αναλυτικότερα:

  • Οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 4,9% σε 1.985 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με όλους τους γεωγραφικούς τομείς να καταγράφουν άνοδο, χάρη στους αυξημένους όγκους πωλήσεων των βασικών προϊόντων και στα βελτιωμένα επίπεδα τιμών.
  • Τα κέρδη EBITDA για το εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 14,6% και ανήλθαν σε 455 εκατ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση, αναπροσαρμοσμένα για μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο. Τα περιθώρια κερδοφορίας αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης λειτουργικής αποδοτικότητάς, του βελτιωμένου ενεργειακού μείγματος και του μειωμένου κόστους καυσίμων.
  • Τα κέρδη EBITDA του Ομίλου για το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 164 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% σε συγκρίσιμη βάση. Ισχυρή συνεισφορά από την Titan America, η οποία κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 2% και αύξηση κερδών EBITDA κατά 10%, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
  • Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20% το εννεάμηνο του 2024 και ανήλθαν σε 238 εκατ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση και τα κέρδη ανά μετοχή για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν σε 3,19 ευρώ.
  • Ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,1x και η πιστοληπτική ικανότητα του Τιτάνα αναβαθμίστηκε από τον οίκο S&P σε «BB+». Ο Όμιλος ανακοίνωσε τη δημιουργία Χρηματοδοτικού Πλαισίου συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Financing Framework).
  • Οι επενδυτικές δαπάνες διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε 181 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Πράσινης Ανάπτυξης 2026, ο Όμιλος υπέγραψε τον Σεπτέμβριο σύμβαση για μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED) για το έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα IFESTOS στην Ελλάδα.
  • Ο Όμιλος έχει συμφωνήσει έως και σήμερα εξαγορές 3 λατομείων αδρανών υλικών, 1 λατομείου αργίλου και 1 μονάδας έτοιμου σκυροδέματος.
  • Η διαδικασία εισαγωγής των δραστηριοτήτων της Titan America σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα. Σημαντικά στάδια έχουν ολοκληρωθεί ενώ στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να γίνει η εισαγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, χάρη στα σταθερά επίπεδα τιμών και στους υψηλούς όγκους πωλήσεων.

Προοπτικές

Οι πληθωριστικές πιέσεις, οι αυστηρές νομισματικές πολιτικές και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνεχίζουν να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και δυσκολεύουν τις προβλέψεις. Παράλληλα, τομείς όπως η τεχνολογία, η πράσινη ενέργεια και οι υποδομές δείχνουν ανθεκτικότητα.

Στις ΗΠΑ, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τα υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να αποδυναμώνουν την καταναλωτική δύναμη και τις επενδύσεις.

Στην Ελλάδα, αναμένεται διατήρηση της ήπιας ανάπτυξης, ενώ οι μικρότερες οικονομίες των βαλκανικών χωρών ενδέχεται να εμφανίσουν βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω εξωτερικών πιέσεων.

Η οικονομία της Αιγύπτου αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, της εξασθένησης του νομίσματος και των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Τουρκία παραμένουν δύσκολες και δυσχεραίνουν την ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον, παρά τις προσπάθειες για σταθεροποίηση της Λίρας και προσέλκυση επενδύσεων.

Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ συνεχίζει να κινείται με σταθερούς ρυθμούς και αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική, ενισχυόμενη σταδιακά με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αν και τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων ασκούν βραχυπρόθεσμη πίεση στον τομέα της κατοικίας, η ζήτηση για κατοικίες παραμένει ισχυρή, λόγω της ευνοϊκής σχέσης ζήτησης/προσφοράς, με την προσφορά να παραμένει σχετικά περιορισμένη.

Βελτιώσεις στον κλάδο κατοικιών αναμένονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και αυτό αντικατοπτρίζεται στις βελτιωμένες τιμές μετοχών των μεγαλύτερων κατασκευαστών κατοικιών στις ΗΠΑ. Η δραστηριότητα στον κλάδο των βιομηχανικών και εμπορικών ακινήτων παραμένει αυξημένη, υποστηριζόμενη από επενδύσεις που σχετίζονται με τον νόμο «CHIPS» και τη νομοθεσία για τη συγκράτηση του πληθωρισμού («IRA»).

Η κατασκευαστική δραστηριότητα του δημόσιου τομέα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός εξασφαλίζει τη διατήρηση της αυξημένης ζήτησης για τσιμέντο μεσοπρόθεσμα. Μετά τους τυφώνες και την ομαλοποίηση των καιρικών και των πιστωτικών συνθηκών, καθώς και την απελευθέρωση της σωρευμένης ζήτησης, η δραστηριότητα αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική της και να αυξηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, οδηγώντας σε ισχυρότερη ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε πολιτείες με μεγάλη οικονομική βαρύτητα, ανθεκτική ζήτηση στον κατασκευαστικό τομέα και ισχυρή πληθυσμιακή αύξηση, οι οποίες επωφελούνται άμεσα από τις κρατικές δαπάνες σε έργα υποδομών.

Η οικονομία της Ελλάδας αποδεικνύεται ανθεκτική, με την οικονομική ανάπτυξη για το 2024 να αναμένεται να υπερβεί και πάλι τον μέσο όρο της ευρωζώνης, χάρη στην κατανάλωση και τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Εξαιρουμένου του κλάδου των ακινήτων, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει και η αγοραστική δύναμη έχει βελτιωθεί.

Τα παραπάνω, και σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης, στηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση. Οι μοχλοί στήριξης της οικονομίας παραμένουν ισχυροί, με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί συνολικά κονδύλια ύψους €18,2 δισ.

Οι πρόσφατες επιδόσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανέδειξαν την εξάρτηση των οικονομιών της περιοχής από τις δυτικές χώρες. Η καθυστερημένη ανάκαμψη στην ΕΕ ενδέχεται να συνεχίσει να περιορίζει την ανάπτυξη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, επηρεάζοντας τόσο τις εξαγωγικές αγορές όσο και τις εισροές εμβασμάτων. Ο δημόσιος τομέας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο (π.χ. το έργο του οδικού άξονα που θα συνδέει τη Βόρεια Μακεδονία με την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα), ενώ ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να ακολουθήσει καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης.

Στην Αίγυπτο, η οικονομία δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση βραχυπρόθεσμα, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και του αυστηρού χρηματοδοτικού πλαισίου. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, και εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Τουρκία προετοιμάζεται για μια ήπια επιβράδυνση, καθώς επικρατούν αυστηρές χρηματοδοτικές συνθήκες και οι κρατικές επενδύσεις περιορίζονται. Οι συνέπειες της αυστηρής νομισματικής πολιτικής αναμένεται να διαρκέσουν για κάποιο διάστημα, επιβαρύνοντας την εγχώρια ζήτηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί, κυρίως λόγω της μειωμένης ιδιωτικής κατανάλωσης και της επιδείνωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Οι προσπάθειές μας για βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων αποδίδουν καρπούς, όπως φαίνεται και από τις ισχυρές επιδόσεις του Ομίλου επί σειρά τριμήνων. Στα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε δυναμικές επιδόσεις, που θα οδηγήσουν σε ακόμα ένα έτος ρεκόρ, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και κερδοφορίας. Οι πρώτες ενδείξεις για το 2025 δείχνουν αύξηση των πωλήσεων, με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ωστόσο μετά το καλοκαίρι του 2025.

Η αναμενόμενη εισαγωγή των δραστηριοτήτων της Titan America σε χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε κεφάλαια και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανάπτυξή μας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Ο ΤΙΤΑΝ θα συνεχίσει να εστιάζει στη Στρατηγική Πράσινης Ανάπτυξης 2026 δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία και προάγοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, σε εναρμόνιση με το όραμά μας για ένα βιώσιμο μέλλον.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version