Site icon NewsIT
05:22 | 01.11.24

Το άγχος για το sitting στο Ίδρυμα Καραμανλή με τους Μητσοτάκη – Σαμαρά – Καραμανλή, το ψήφισμα υπέρ Κασσελάκη στην ΟΜ της Ζανέτ Τσίπρα, ποιος φεύγει από την κυβέρνηση, καλύτερη περίοδος να είσαι κατασκευαστής στην Ελλάδα, οι τεράστιες ανάγκες αναβάθμισης κτιρίων, οι νέες κινήσεις της CVC και οι θετικές προβλέψεις UBS για το ενεργειακό κόστος

Το άγχος για το sitting στο Ίδρυμα Καραμανλή με τους Μητσοτάκη – Σαμαρά – Καραμανλή, το ψήφισμα υπέρ Κασσελάκη στην ΟΜ της Ζανέτ Τσίπρα, ποιος φεύγει από την κυβέρνηση, καλύτερη περίοδος να είσαι κατασκευαστής στην Ελλάδα, οι τεράστιες ανάγκες αναβάθμισης κτιρίων, οι νέες κινήσεις της CVC και οι θετικές προβλέψεις UBS για το ενεργειακό κόστος
Newsit Newsroom

Το άγχος για το sitting

Σε δύσκολο σταυρόλεξο εξελίχθηκε το sitting στο συνέδριο του Ιδρύματος Καραμανλή για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας, μετά τις αποστάσεις που πήραν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς και Καραμανλής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η λύση βρέθηκε και συμφώνησαν όλες οι πλευρές καθώς υπήρξαν διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις πηγές του newsit.gr. Ο πρωθυπουργός κάθισε δίπλα στον επίσημο ξένο προσκεκλημένο που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην έναρξη του συνεδρίου, τον Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και ισόβιο γερουσιαστή και δίπλα σ´ εκείνον ο πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Από την άλλη πλευρά του πρωθυπουργού κάθισε ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος, Αχιλλέας Καραμανλής.

Ο πάγος δεν έλιωσε

Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής, συναντήθηκαν χθες (31.10.2024), για πρώτη φορά μετά από εφτά μήνες, από το επετειακό συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο, στις αρχές Απριλίου. Τότε Καραμανλής και Σαμαράς έδωσαν το «παρών» αλλά ήταν κατηφείς, γεγονός που υποδήλωνε την δυσαρέσκειά τους προς τον πρωθυπουργό και την ασκούμενη πολιτική εναντίον της οποίας στη συνέχεια άσκησαν σκληρή κριτική. Χθες αντάλλαξαν χειραψίες. Πιο τυπικός ο Καραμανλής με τον Μητσοτάκη, αντίθετα πιο άνετος ο Σαμαράς. Κάποια στιγμή έγινε ένα μικρό πηγαδάκι με Σαμαρά, Μητσοτάκη και Μόντι. Τον πρωθυπουργό συνόδευε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ήταν εκεί οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, οι εφοπλιστές Μαρτίνος και Προκοπίου και άλλοι.

Στην ίδια γραμμή

Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί έστειλαν και πάλι το μήνυμα ότι κινούνται στην ίδια γραμμή. Τους χώριζε μια άδεια καρέκλα, στην αρχή τουλάχιστον, η οποία, όμως, δεν στάθηκε εμπόδιο για να πλησιάζει ο ένας τον άλλον και να συνομιλούν χαμογελώντας μπροστά στις κάμερες. Ο πάγος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έλιωσε. Είναι πολύ δύσκολο εάν δεν κάνει κινήσεις ο ίδιος που έχει και την πρωτοβουλία της επαναπροσέγγισης. Σε πρώτη φάση πάντως ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί ανακύκλωση της κόντρας με τον Αντώνη Σαμαρά που χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα για τα εθνικά και που απάντησε.

Απόντες και από την ΟΝΝΕΔ

Οι πρώην πρωθυπουργοί ενώ δέχθηκαν πυρά που δεν εμφανίστηκαν στα 50χρονα της ΝΔ στη Ρηγίλλης, το ίδιο θα κάνουν και για τα 50χρονα της ΟΝΝΕΔ αύριο Σάββατο 2 Νοεμβρίου. Μόνο που αυτήν τη φορά ενημέρωσαν την ηγεσία της νεολαίας. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν το έκαναν, αν και τους προσκάλεσε και είχαν την θεσμική υποχρέωση να τον ενημερώσουν ότι δεν θα παρευρεθούν. Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε στην ΟΝΝΕΔ ότι ενώ ήθελε να παραστεί με την αλλαγή της ημερομηνίας -η αρχική ήταν πριν από δύο εβδομάδες- αδυνατεί γιατί έχει άλλο πρόγραμμα. Ο Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε ότι θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη γιατί μιλάει την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να είπε στην ΟΝΝΕΔ ότι εάν δεν είχε το βιβλίο, θα ήταν εκεί. Που σημαίνει ότι είναι μια ακόμη συνειδητή επιλογή αποχής από τα κομματικά δρώμενα.

Χαμός στις ΟΜ

Ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνεται στις τοπικές οργανώσεις, τις Ο.Μ (Ομάδες Μελών) όπως λέγονται. Το κλίμα είναι εκρηκτικό και λόγω των εκλογών για συνέδρους το Σαββατοκύριακο. Το ποιος θα πάρει την πλειοψηφία θα κρίνει και την έκβαση του συνεδρίου. Στις προσυνεδριακές συνελεύσεις που γίνονται, τα δύο στρατόπεδα βρίσκονται στα χαρακώματα. Από τη μία είναι οι εκπρόσωποι των «87» κλπ. και από την άλλη οι Kasselistas.

Στην ΟΜ της Ζανέτ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στην ΟΜ Διονύσου όπου έχει ιδιαίτερη δραστηριότητα η αδερφή του πρώην πρωθυπουργού Ζανέτ Τσίπρα, πέρασε ψήφισμα κατά των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής και στην λογική ότι το συνέδριο είναι αυτό που αποφασίζει. Δεν κάθισε να το καταψηφίσει όπως αναφέρουν κομματικές πηγές. Έφυγαν συνολικά πέντε μέλη και τα έξι που απέμειναν πέρασαν το ψήφισμα. Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ΟΜ Διονύσου «καταδικάζει κάθε προσπάθεια αποκλεισμού οποιουδήποτε υποψηφίου από τις διαδικασίες εκλογής προέδρου πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου και εφόσον εκείνη ή εκείνος δεν στερείται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι». Άλλο παρατράγουδο σημειώθηκε στην οργάνωση της Κυψέλης, στην πλατεία Αμερικής. Ο Γιώργος Τσίπρας μιλώντας στα μέλη χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη Μουσολίνι. Γύρω στα 37 άτομα αποχώρησαν. Έμειναν μόνο τρία να ακούσουν τον Τσίπρα. Όταν τελείωσε κάποια επέστρεψαν.

Φεύγει ο Φραγκογιάννης

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο Κώστας Φραγκογιάννης υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει από την κυβέρνηση για προσωπικούς λόγους και όχι για λόγους πολιτικής διαφωνίας. Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία αλλά και με το Μαξίμου. Έχει φέρει εις πέρας με επιτυχία την επιχειρηματική και εμπορική συνεργασία με τους ομολόγους του στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Μετά την εκλογή ΠτΔ

Ο πρωθυπουργός πάντως δεν προτίθεται να κάνει ανασχηματισμό πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που τοποθετείται προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για υπουργικές θέσεις. Επειδή πάλι κάποιοι θα μείνουν εκτός θα υπάρξουν πικρίες και προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να έχει κι αυτόν τον πονοκέφαλο τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Υπάρχουν αρρυθμίες στην κυβέρνηση. Τις καταγράφει και όταν κρίνει θα αναλάβει την πρωτοβουλία.

Ο Μανωλιός

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να έχουν δώσει έναν σημαντικό αέρα στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, αλλά μέχρι στιγμής πέρα από τις ανακοινώσεις για τα νέα όργανα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θυμίζει την παροιμία ο Μανωλιός άλλαξε τα ρούχα του και τα έβαλε αλλιώς. Μια ακόμη κατάκτηση του κόμματος του επί Πεπονή, το ΑΣΕΠ, δεν το ψήφισε. Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Ανδρουλάκη ότι επισκέφτηκε το ΑΣΕΠ και κατήγγειλε την Κυβέρνηση για καθυστερήσεις στις προσλήψεις, όταν ο ίδιος λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο με τις συγκεκριμένες διατάξεις, που έχουν ως σκοπό την ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσλήψεων στο Δημόσιο. Όντως είναι οξύμωρο αυτό που έγινε. Όσο για το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ ότι ψήφισε αρκετά άρθρα του νμ και άρα διευκολύνει την ταχύτερη διαδικασία των προσλήψεων είναι έωλο διότι για την έγκριση ενός νομοσχεδίου απαιτείται η ψήφιση επί της αρχής. Επομένως δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτό. Μέχρι στιγμής ακολουθεί την ίδια τακτική του «όχι σε όλα» ποντάροντας σε ένα δίπολο με την ΝΔ.

Η καλύτερη περίοδος να είσαι κατασκευαστής στην Ελλάδα!

Το είπε προχθές Τετάρτη και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου AKTOR Κώστας Αδαμόπουλος: «Βρισκόμαστε στην καλύτερη περίοδο για τους κατασκευαστές στην Ελλάδα»! Το δείχνουν και οι αριθμοί. Ο προϋπολογισμός των κατασκευαστικών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν 3 δισ. ευρώ το 2024 και θα εκτοξευθεί στα 7 δισ. για το 2025 και σε άλλα 7 δισ. το 2026 αν θέλουμε να μη χάσουμε τα κοινοτικά κονδύλια. Ο στόχος για τις εν λειτουργία μονάδες ΑΠΕ είναι 16 GW για το 2025 και 25 GW για το 2030 με σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο, πέρα από τα οφέλη από τη λειτουργία τους. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ προβλέπει πως θα προστεθούν έργα επτά δισ. ευρώ το 2024 και άλλα 24 δισ. την περίοδο 2025 – 2030. Αλλά και στα ακίνητα παραμένει η περιορισμένη προσφορά όχι μόνο στα διαμερίσματα αλλά και σε κτίρια γραφείων, αποθήκες, κ.λπ.

Τα «Εξοικονομώ» και οι πραγματικές ανάγκες αναβάθμισης κτιρίων

Εκτός από τα μεγάλα δημόσια ή ιδιωτικά έργα, οι τεχνικές εταιρείες έχουν μπροστά τους ένα τεράστιο πεδίο ανάπτυξης που συνδέεται με την αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας, κυρίως των κατοικιών, ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατανάλωση ενέργειας. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κάποιες απόπειρες με τα διάφορα «Εξοικονομώ» για τις οποίες δεν πρέπει και να πανηγυρίζουμε. Και δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα με τις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, είναι πανευρωπαϊκό. Πάντως το κτιριακό μας απόθεμα γερνάει, με το 65% να έχει κατασκευαστεί πριν από το 1985 και μόλις το 6% τα τελευταία 20 χρόνια. Σχεδόν το 94% των κτιρίων της χώρας θα χρειαστεί εργασίες αναβάθμισης προκειμένου να λάβει ενεργειακό πιστοποιητικό κατηγορίας Β που απαιτείται από την ΕΕ. Από την τελευταία παρουσίαση της AKTOR μαθαίνουμε πως περισσότερο από το μισό των κατοικιών στην Ελλάδα που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 δεν έχουν στοιχειώδη μόνωση και υλικά θερμομόνωσης, κ.α.

Μεγαλώνει συνεχώς η αγορά facility management

Περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ έκλεισε το 2023 η αγορά διαχείρισης εγκαταστάσεων (facility management) στην Ελλάδα με το 60% να αφορά σε υπηρεσίες καθαρισμού και ασφαλείας και το υπόλοιπο να το μοιράζονται οι υπηρεσίες συντήρησης, το catering, κ.λπ. Προβλέπεται πως θα φτάσει τα 1,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 με τις υπηρεσίες καθαρισμού και ασφαλείας να αυξάνουν το μερίδιό τους κοντά στο 65%. Η αγορά, που για πολλούς κινείται στη ζώνη του λυκόφωτος, παραμένει πολυδιασπασμένη αφού οι 15 μεγαλύτεροι όμιλοι ελέγχουν λιγότερο από το 30% και το υπόλοιπο 70% είναι μοιρασμένο σε πλήθος μικρών εταιρειών. Ο Νίκος Καραμούζης μέσω της επενδυτικής εταιρείας SMERemediumCap, δημιούργησε τα τελευταία χρόνια τον ισχυρότερο όμιλο facility management με την Cordia. Και η Metlen του Ευαγγ. Μυτιληναίου απέκτησε την Unison που θεωρείται ως ο μεγαλύτερος παίκτης στον τομέα του καθαρισμού εγκαταστάσεων. Παρουσία στον κλάδο έχουν και άλλοι μεγάλοι όμιλοι όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΑΒΑΞ, η REDEX του ομίλου Κοπελούζου, ενώ και η AKTOR ανακοίνωσε την Τρίτη (29.10.2024) εξαγορά εταιρείας υπηρεσιών ασφαλείας και εταιρείας σίτισης. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, μόνο μέσα στο 2025 αναμένονται διαγωνισμοί που θα ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ για υπηρεσίες ασφάλειας, καθαρισμού και σίτισης κυρίως από κρατικούς φορείς.

Οι νέες κινήσεις της CVC στην Ελλάδα

Από αλλού περιμέναμε εξελίξεις για τις δραστηριότητες της CVC στην Ελλάδα και μπορεί να έρθουν από άλλον τομέα. Εδώ και μήνες κυκλοφορούν τα σενάρια για αναζήτηση στρατηγικού εταίρου ώστε να πωληθεί μειοψηφικό πακέτο της Hellenic Healthcare, του μεγαλύτερου ιδιωτικού ομίλου υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα (Υγεία, Μητέρα, Metropolitan, κ.λπ.). Η στήλη πληροφορείται πως η ομάδα του Άλεξ Φωτακίδη ασχολείται εσχάτως περισσότερο με την Vivartia και πως από τον συγκεκριμένο όμιλο θα μάθουμε σύντομα νέα. Με ενδιαφέρον περιμένουμε και τον φετινό ισολογισμό της CVC Advisers Greece που πέρυσι είχε συγκεντρώσει περισσότερα από δύο εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες προς τον όμιλο και τις θυγατρικές του.

Η UBS προβλέπει πτώση του ενεργειακού κόστους στην ΕΕ

Η χθεσινή έκθεση της UBS για τις πιθανές θετικές εκπλήξεις που μπορούν να έρθουν από την ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπει πτώση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη σε μια περίοδο που στο φυσικό αέριο βλέπουμε ανοδική κίνηση. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στα στοιχεία από τους δείκτες θετικών προσδοκιών των ενεργοβόρων βιομηχανιών για την εξέλιξη της παραγωγής στη Γερμανία που κινούνται θετικά. Βρίσκονται 8% υψηλότερα από τις αρχές του έτους αν και είναι 16% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα. Η UBS μας συστήνει να μην ανησυχούμε για τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς σταδιακά θα αρχίσουν να μπαίνουν στην αγορά πρόσθετες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από Κατάρ και ΗΠΑ. Προβλέπει, τέλος, πως το οικονομικό περιβάλλον γίνεται σταδιακά περισσότερο υποστηρικτικό στη μείωση φόρων στην ενέργεια, όπως και στον περιορισμό των απευθείας ενισχύσεων. Παρά τις προκλήσεις η έκθεση θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια για καλύτερες ημέρες στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version