Site icon NewsIT

Το απόλυτο μπάχαλο με τον ΦΠΑ – Οι σκέψεις και τα σενάρια για την αύξησή του

25.02.2015 | 20:43
Το απόλυτο μπάχαλο με τον ΦΠΑ – Οι σκέψεις και τα σενάρια για την αύξησή του

Ένα απίστευτο μπάχαλο επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία και κυρίως για τα σχέδια της κυβέρνησης για το καθεστώς του ΦΠΑ.

Μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Βαρουφάκη, όπου γίνεται λόγος για εξορθολογισμό των συντελεστών, ο υπουργός Οικονομικών, απέκλεισε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για μία ενός συντελεστή. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης προανήγγειλε αλλαγή του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015, η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ όταν όμως το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Για τα νησιά του Αιγαίου ο ΦΠΑ που εφαρμόζεται είναι μειωμένος κατά 30% και φτάνουν στο 5%, 9% και 16%. Για αυτούς τους συντελεστής ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν αυτοί οι συντελεστές.

Στις υπόλοιπες περιοχές στον μειωμένο συντελεστή 6,5% υπάγονται τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα ξενοδοχεία και τα θέατρα. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως δεν πρόκειται να θιγούν ο ΦΠΑ για βιβλία και τύπο, αλλά δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί με τον ΦΠΑ στα άλλα αγαθά.

Για τον συντελεστή 13% που σε αυτόν υπάγονται τα τρόφιμα, το νερό, η παροχή ρεύματος, η εστίαση και οι μεταφορές προσώπων, ούτε για αυτό τον ΦΠΑ υπήρξε διευκρίνιση για πιθανές αλλαγές, αν και οι σκέψεις είναι κάποια από τα παραπάνω να βρεθούν σε υψηλότερο συντελεστή.

Στο συντελεστή 23% υπάγονται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει πως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ κι αν παραστεί ανάγκη ίσως να αυξηθεί σε κάποιο προϊόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και κύκλοι του υπουργείου ΟΙκονομικών, οι οποίοι σε αντίθεση με τον κ. Βαρουφάκη, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, αλλά κοσμοπολίτικα, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Tags:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version