Site icon NewsIT
06:51 | 10.02.21

Το αυστηρό lockdown στην Αττική ανεβάζει έλλειμμα και χρέος και «κουρεύει» την ανάπτυξη

Το αυστηρό lockdown στην Αττική ανεβάζει έλλειμμα και χρέος και «κουρεύει» την ανάπτυξη

Closed shops are pictured at a shopping arcade, amid lockdown restrictions due to the spread of the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Athens, Greece, February 6, 2021. REUTERS/Costas Baltas

Θανάσης Παπαδής

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πιάσει χαρτί και μολύβι και κάνουν νέους υπολογισμούς για το κόστος που θα έχει στην οικονομία το νέο αυστηρό lockdown στην Αττική, μία περιοχή που αντιπροσωπεύει εν πολλοίς την μισή οικονομία της χώρας.

Αν μάλιστα κανείς συνυπολογίσει ότι σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπως η Πάτρα που είναι ένα σημαντικό μέγεθος για την οικονομία, ενώ οι κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να μπει σε αυστηρό lockdown εκτός από την Αττική και η Θεσσαλονίκη, γίνεται κατανοητό ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες ότι για κάθε μήνα lockdown στην Αττική το δημοσιονομικό κόστος είναι 3 δισ., ενώ για παλαιότερα είχε σημειώσει ότι κάθε μήνας lockdown στην χώρα χάνονται 2,5 δισ. ΑΕΠ.

Click4more Lockdown στην Αττική: Το παρασκήνιο της απόφασης – Σκέψεις να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα

Επί του παρόντος πάντως δεν αλλάζουν οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό, αλλά θεωρείται ότι αυτό αργά ή γρήγορα θα συμβεί.

Οι φόβοι στο υπουργείο Οικονομικών δεν εστιάζονται τόσο πολύ στην μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αφού στην παρούσα περίοδο η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, έστω και αν το κόστος για την μετά Covid εποχή, θα είναι αν μη τι άλλο βαρύ.

Εκείνο που φοβίζει περισσότερο είναι η κατάσταση την πραγματική οικονομία. Δύο «μεγέθη» είναι στον αναπνευστήρα και κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσουν όταν θα βγουν από αυτόν.

  • Το πρώτο έχει να κάνει με τα διαφαινόμενα λουκέτα. Τα συνεχή πακέτα στήριξης κρατάνε τις επιχειρήσεις όρθιες, αλλά ίσως αυτό αποδειχθεί «εικονική πραγματικότητα». Και αυτό διότι όταν επιστρέψει η κανονικότητα πολλές εξ αυτών θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω με μία πραγματικότητα που μπορεί να μην είναι καθόλου εύκολη.
  • Η ανεργία παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, απόρροια όμως όχι των συνθηκών της οικονομίας, αλλά κυρίως λόγω των κρατικών πακέτων. Από την μία ένα μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους έχει αναληφθεί από το κράτος και από την άλλη, οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν στήριξη από το κράτος, υποχρεώνονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Αυτά τα δύο στοιχεία είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν προς το χειρότερο όταν τελειώσει η πανδημία περάσει και μαζί της τελειώσουν και τα πακέτα στήριξης.

Το νέο lockdown είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει κάποιες βασικές παραμέτρους του προϋπολογισμού.

Ανάπτυξη: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ύψος της ανάπτυξης σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει το 4,8%, που είναι η επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα μεγάλη θα είναι και η ύφεση στο πρώτο 3μηνο του έτους, που σίγουρα θα είναι σε διψήφια επίπεδα.

Έλλειμμα: Θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κατά πολύ πάνω από τις προβλέψεις, αφού εκτός από το πακέτο στήριξης που θα υπερβεί τις προβλέψεις, υπάρχει και το έλλειμμα που δημιουργεί η απόκλιση στο ύψος της ανάπτυξης, από τον αρχικό στόχο.

Χρέος: Το μεγαλύτερο έλλειμμα θα καλυφθεί, ένα μέρος τουλάχιστον, από την άντληση περισσότερων κεφαλαίων από τις αγορές. Η αρχική πρόβλεψη ήταν στα 8 – 12 δις, αλλά πλέον θα πάει σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι δυσμενείς αυτές εκτιμήσεις, με την προϋπόθεση ότι η κανονικότητα μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά από τις αρχές Μαΐου. Στην αντίθετη περίπτωση, ακόμη και οι παραπάνω ζοφερές εκτιμήσεις, ίσως αποδειχθούν αισιόδοξες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version