Τετάρτη, 24 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Το ΔΝΤ φεύγει, η επιτήρηση από την Ευρώπη έρχεται

Το ΔΝΤ φεύγει, η επιτήρηση από την Ευρώπη έρχεται

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι αντίθετο με την αποχώρησή του από την Ελλάδα, ούτε θα προτάξει προσχώματα αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να διακοπεί η δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους στην εφημερίδα «Εθνος» το ΔΝΤ «εννοεί αυτά που λέει». Η φράση αυτή ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα αποχώρησης αφού αναφερόταν στη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Τζέρι Ράις ο οποίος είπε ότι η «έξοδος» θα γίνει σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές.».

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα, πράγμα που ακόμα δεν έχει πράξει.

Και την απάντηση στο θέμα της αίτησης δίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε: «δεν έχει ζητηθεί ακόμη η αποχώρηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, « διότι ακόμη βρισκόμαστε σε συζητήσεις» και πρόσθεσε ότι «για να το ζητήσουμε αυτό, πρέπει να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και δικαιούμαστε να έχουμε στήριξη για όλα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο. Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει ακόμη τα αιτήματά μας, διότι έχουμε επιτεύγματα».

Ακόμα ο κ. Βενιζέλος αφού διευκρίνισε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη είναι έκτακτη και παροδική, επισήμανε ότι «τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες πάγιες διαδικασίες της ΕΕ, μέσα από μηχανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ESM, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμίσουμε τις δηλώσεις στελέχους της Κομισιόν ότι η τρόικα μπορεί να εκλείψει, αλλά δεν θα λείψει ο έλεγχος και ότι την επιτήρηση της Ελλάδας θα αναλάβουν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβάστε επίσης:

Απόσυρση του χρέους αντί για κούρεμα προτείνει ο Γ.Δραγασάκης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε