Site icon NewsIT
20:57 | 08.10.13

Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9%

Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9%
Newsit Newsroom

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη την περίοδο 2013-2014, για έκτη φορά κατά σειρά από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Το ΔΝΤ διόρθωσε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο στο 2,9% από 3,2% τον Ιούλιο. Η πρόβλεψη του Ταμείου για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2014 αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο κατά -0,2%, στο 3,6%.

«Οι μείζονες ειδήσεις αυτή τη φορά έρχονται από τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, όπου η ανάπτυξη έχει μειωθεί — συχνά περισσότερο από ό,τι προβλέπαμε προηγουμένως», επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ σε ένα κείμενο που συνοδεύει την έκθεση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού World Economic Outlook (Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική), που δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, ακριβώς πριν από τις συνόδους του.

Οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη στις αναιμικές οικονομίες των ανεπτυγμένων κρατών ελάχιστα μεταβλήθηκαν σε γενικές γραμμές. Όμως οι προβλέψεις για τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες συνολικά αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω, στο 4,5% φέτος (από 5% πριν από μόλις τρεις μήνες). Για το 2014 στην ομάδα αυτή κρατών το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ανάπτυξη χαμηλότερη κατά 0,4% από ό,τι πριν από τρεις μήνες, στο 5,1%.
Ανάμεσα στις πιο σημαντικές μεταβολές των προβλέψεων ήταν αυτή για την Ινδία στο 3,8% (-1,8%)· για το Μεξικό, στο 1,2% (-1,7%)· για τη Ρωσία, στο 1,5% (-1%)· και για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στο 2,1% (-0,9%).

Το Ταμείο προέβλεψε ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα αναπτυχθεί κατά 7,6% το 2013 (-0,2% σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της), ενώ μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ την επόμενη χρονιά στο 7,3% (-0,4%).

«Η Κίνα κι ένας αυξανόμενος αριθμός αναδυόμενων οικονομιών βγαίνουν από τις κυκλικές αποκορυφώσεις» της οικονομικής δραστηριότητας, εξήγησε το ΔΝΤ στην έκθεσή του. «Τα ποσοστά ανάπτυξής τους προβλέπεται να παραμείνουν πολύ υψηλότερα από εκείνα των ανεπτυγμένων οικονομιών αλλά πολύ κάτω από τα αυξημένα επίπεδα που είχαμε δει τα τελευταία χρόνια».

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν μεταβλήθηκαν για την ομάδα των ανεπτυγμένων οικονομιών (Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία), κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 1,2% φέτος και 2% το 2014.

«Κοιτώντας εμπρός, η παγκόσμια δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί κατά τι, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται πτωτικοί κίνδυνοι», ανέφερε το ΔΝΤ. «Η ώθηση προβλέπεται ότι θα έλθει από τις ανεπτυγμένες οικονομίες». Η ευρωζώνη «βγαίνει έρποντας από την ύφεση αλλά. . . προβλέπεται να παραμείνει στάσιμη», κατά την διατύπωση του Ταμείου. Η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, με ρυθμό 1%, το 2014.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ιταλία και η Ισπανία, δύο από τις μείζονες οικονομίες της ευρωζώνης που έχουν υποστεί τα πιο σοβαρά πλήγματα από την κρίση, θα καταγράψουν οριακή ανάπτυξη φέτος, έπειτα από χρόνια συρρίκνωσης.
«Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες επειγόντως για να αναζωογονηθούν οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης της περιφέρειας (της ευρωζώνης)», υποστήριξε ο Μπλανσάρ.

Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία, που επιταχύνθηκε από το κυβερνητικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας, προβλέπεται να φτάσει το 2% το 2013 και να υποχωρήσει στο 1,2% το 2014, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για να καμφθεί το κρατικό χρέος της χώρας που έχει φτάσει το 200% του ΑΕΠ της—και είναι το υψηλότερο στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 1,6% το 2013 και 2,6% το 2014. Ο Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «ορισμένη αναταραχή» σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε διεθνές επίπεδο καθώς η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, αναμένεται να αρχίσει την από πολλού αναμενόμενη ελάττωση των αγορών κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απών ο Στουρνάρας από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ

Συνέχιση της ανάκαμψης προβλέπει το ΔΝΤ για τη Ρουμανία

Λαγκάρντ: Πρώτη φορά παραδέχεται το λάθος του ΔΝΤ για την Ελλάδα “αλλά θα κάναμε το ίδιο”

Το ΔΝΤ προειδοποιεί Τουρκία: “Δεν πάτε καλά”

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version