Οικονομία

Το ΔΝΤ ζητάει νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και απόλυση του 22% των δημοσίων υπαλλήλων

- Αυστηρή προειδοποίηση από το ΔΝΤ για άτακτη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη
- Απαιτούν "μαχαίρι" και στις κοινωνικές παροχές
- Στην έκθεση του ΔΝΤ γίνεται λόγος για αύξηση Φ.Π.Α και ειδικών φόρων

Για την ανάγκη «αυστηρής τήρησης» της δανειακής σύμβασης προειδοποιεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του τονίζοντας ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει «άτακτη έξοδο» από την Ευρωζώνη χωρίς χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευρώπη, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Ταμείο επισημαίνει την ανάγκη εξοικονόμησης 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014 και προειδοποιεί ότι καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών μέτρων θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση.

Στην έκθεσή του, αναφέρει ότι τα 14 δισ. θα πρέπει να βρεθούν απο μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Για τις περικοπές στο δημόσιο και τη μείωση των μισθών, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει κενό 15-20% που πρέπει να κλείσει, σημειώνεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χρειάζεται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και ότι χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Απο φέτος μέχρι το 2015, το 22% των δημοσίων υπαλλήλων θα φύγει ακόμα και με απολύσεις, θα αυξηθούν ΦΠΑ και ειδικοί φόροι και θα πέσει τσεκούρι στις δαπάνες.

Σε οτι αφορά την επιβολή φόρων, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι θα έθετε «νέα εμπόδια» στην ανάκαμψη, προβάλλοντας ως προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, τις ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δημόσιων εταιριών και τις περικοπές στο δημόσιο. Αναφορά γίνεται και στις «σύνθετες, άνισες κοινωνικές παροχές», προτείνοντας πλήρη επανεξέτασή τους.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α’ τρίμηνο του 2016, ανάλογα φυσικά της προόδου που θα έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014 – 2017. Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές. Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.


Λαγκάρντ: Επιμένει στις μειώσεις μισθών ακόμα και σε επίπεδα Κροατίας

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ, μέσω του ABC είπε οτι “ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή 50% υψηλότερος της Πορτογαλίας, 17% υψηλότερος από αυτόν της Ισπανίας και πολλαπλάσιος χωρών, όπως η Κροατία για παράδειγμα”. Και συμπληρώνει:
“Είναι προφανές ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε πορεία βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι αλλαγές στο βασικό μισθό δεν θα φέρουν ανάπτυξη με λιγότερη κατανάλωση και έσοδα από φορολογία στον τομέα που αφορά την αγορά. Είναι όμως βασική παράμετρος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας”.

Διαβάστε
Ζητούν νέες μειώσεις μισθών στο ιδιωτικό τομέα – Θέλουν να μας φτάσουν στα επίπεδα της Κροατίας

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Φέτος το Πάσχα τα δώρα που θα κάνουμε στους αγαπημένους μας κρύβουν μέσα τους ένα μεγάλο δώρο και για εμάς
Με το πρόγραμμα επιβράβευσης Go For More της Εθνικής Τράπεζας κερδίζουμε πόντους κάνοντας τα γιορτινά ψώνια μας, τους οποίους μπορούμε να εξαργυρώσουμε στις επόμενες αγορές μας
Two professional women engage in a pleasant business exchange at a stylish office. One hands a business card to another, highlighting teamwork and communication.
Επιμένει ο Τραμπ στους δασμούς κατά των Ευρωπαίων από αύριο και τους ζητά να αγοράσουν ενέργεια - Συνάντηση Κομισιόν με αυτοκινητοβιομήχανους
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε πολύ κακή απέναντί μας», είπε. «Τους πληρώνουμε για να τους φυλάμε στρατιωτικά και μας κοροϊδεύουν στο εμπόριο, οπότε αυτός δεν είναι καλός συνδυασμός»
Ντόναλν Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες