Το δυσάρεστο 2023 και οι εξαιρετικές προβλέψεις του 2024 για τους κατασκευαστές
Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 δεν θα είναι και τόσο ευχάριστα για τους περισσότερους εισηγμένους κατασκευαστικούς ομίλους αφού θα δείχνουν πως η περυσινή χρονιά στην πραγματικότητα χάθηκε από πλευράς προόδου των μεγάλων έργων. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και θα αποτυπώνεται στα έσοδα, και τα όποια κέρδη, έχουν οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΕΚΤΕΡ αλλά η γενικότερη εικόνα της χρονιάς που πέρασε δεν αλλάζει. Το δείχνουν και οι εκτιμήσεις διοικήσεων όπως της ΑΒΑΞ που περιμένει πως το 2023 θα έχει τα έσοδα του 2022 και μικρότερα κέρδη προ φόρων.
Όμως οι διοικήσεις των μεγάλων ομίλων έχουν προχωρήσει σε εξαιρετικές προβλέψεις για τα έσοδα και την κερδοφορία της φετινής χρονιάς. Στην ΑΒΑΞ προβλέπουν φέτος υπερδιπλάσια έσοδα και τριπλάσια κέρδη, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που έδωσαν στην EDISON για την κατά παραγγελία έκθεση για τη μετοχή.
Που θα κριθούν φέτος οι διοικήσεις; Στη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τα πολλά εργοτάξια που (πρέπει) να λειτουργήσουν προκειμένου να αρχίσει η κατασκευή του τεράστιου ανεκτέλεστου που έχουν δημιουργήσει την τελευταία τριετία. Και πότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το αν κατάφεραν να θέσουν σε λειτουργία τον παραγωγικό μηχανισμό τους; Στο τέλος του καλοκαιριού θα έρθει η ώρα της αλήθειας. Γιατί τότε θα έχουν αρχίσει και οι πιέσεις γιατί ορισμένα χρονοδιαγράμματα, λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ασφυκτικά.
Τι λένε οι αριθμοί
Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε χθεσινή έκθεση της Alpha Bank για τον κατασκευαστικό κλάδο επιβεβαιώνουν τη στήλη. Από την έκθεση προκύπτει πως η έκρηξη στην κατασκευαστική δραστηριότητα το 2023 συνδέεται περισσότερο με τις κατοικίες. Πιο αναλυτικά, οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 33,7% το 2022 και κατά 40,2% το πρώτο εννεάμηνο του 2023, ενώ οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 9,5% και 5,5%, αντίστοιχα. Με διαφορετικά λόγια, η δραστηριότητα στα δημόσια έργα και άλλους τομείς πέραν των διαμερισμάτων παρέμεινε σχεδόν σταθερή πέρυσι σε σχέση με το 2022. Φέτος αναμένεται να απογειωθεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τρέχουμε γονατιστοί στις Βρυξέλλες και θα εκλιπαρούμε για νέες παρατάσεις σε προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.
Η εξαγορά της W.A.T.T. από την Ηρακλής και η νέα μάχη για τα απορρίμματα
Λίγες ώρες μετά την προαναγγελία της στήλης (να ευλογήσουμε και τα γένια μας!) για επικείμενο deal στην W.A.T.T., η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής, που ανήκει στον όμιλο της Holcim, ανακοίνωσε πως εξαγόρασε την W.A.T.T. Recycling. Στην τελευταία είχαν εισφερθεί, όπως γράφαμε, όλες οι δραστηριότητες της W.A.T.T. στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Το 2024 θα είναι η χρονιά των μεγάλων εξελίξεων στη διαχείριση απορριμμάτων αφού κάτι πρέπει να γίνει για να ξεκολλήσουν μεγάλα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουν δύσκολες πρωτοβουλίες στο μέτωπο της ανακύκλωσης και να αναβαθμιστούν υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας.
Η Ηρακλής, μετά την ΤΙΤΑΝ που συνεργάζεται με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Το είχε δηλώσει και πριν από ένα μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Δημ. Χανής. Σύντομα θα δούμε και τη ΔΕΗ να κινείται στον ίδιο χώρο αφού αποτελεί ένα από τα πεδία που καλοβλέπει ο Γιώργος Στάσσης. Θα έχουμε σίγουρα μια ενδιαφέρουσα χρονιά. Το ίδιο ελπίζουν και στις Βρυξέλλες που έχουν βαρεθεί να ρίχνουν πρόστιμα στην Ελλάδα για την κακοδιαχείριση στα απορρίμματα.
Τα σουπερμάρκετ ή τα brands θα κερδίσουν τη μάχη των τιμών;
Η κυβέρνηση ελπίζει στη συνεργασία των σουπερμάρκετ – τα γράφαμε προχθές – για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών σε επώνυμα είδη πρώτης ανάγκης. Στο στόχαστρο είναι κυρίως γνωστά διεθνή brands που επωφελούνται από τη δύναμη της συνήθειας και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, που έχουν καλλιεργήσει συχνά επί δεκαετίες, για να αυξήσουν τις τιμές με διάφορες αφορμές. Το τελευταίο κύμα αυξήσεων συνδέεται με τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στο ενεργειακό κόστος, κ.ο.κ. Σωστά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και το υπουργείο Ανάπτυξης στρέφεται κατά των πολυεθνικών πάντως και μιλάει για «εισαγόμενη ακρίβεια». Τα περιθώρια κέρδους των σουπερμάρκετ είναι υποπολλαπλάσια των αντίστοιχων περιθωρίων των brands. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων στα ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ κινείται γύρω στο 6% έως 8% όταν ο αντίστοιχος δείκτης σε πολυεθνικές όπως η Nestle και η Unilever βρίσκεται γύρω στο 15% με 20%. Και οι πολυεθνικές θα κερδίσουν τελικά γιατί αν ο πελάτης δει πως δεν υπάρχει το αγαπημένο του προϊόν σε ένα σουπερμάρκετ για πολύ καιρό, τότε απλά θα πεταχτεί σε μια άλλη αλυσίδα και θα το αγοράσει!
Με ποταμό αναρτήσεων στο X παρεμβαίνει για τις τιμές ο Ι. Λιανός
Με 15 συνεχόμενες αναρτήσεις στο Χ, το πρώην Twitter, ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκανε χθες απολογισμό της θητείας του και απάντησε σε όσους του καταλογίζουν πως εδώ και τέσσερα χρόνια σήκωνε πολλή σκόνη χωρίς ουσιαστικά να κάνει κάτι ουσιαστικό. Υποστηρίζει πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει χαρτογραφήσει τις τιμές σε Ελλάδα και Ευρώπη για σειρά αγορών και όχι μόνο στο βρεφικό γάλα που προκάλεσε και την κυβερνητική παρέμβαση. Ασχολήθηκε και με γάλα, τυρί, απορρυπαντικά, γιαούρτι, κ.λπ. όπως γράφει. Θεωρεί αναγκαίο να επισημάνει πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι «αγορανομία και δεν μπορεί να βαλει πρόστιμα μόνο για υψηλό περιθώριο κέρδους». Αφήνει και κάτι αιχμούλες για έρευνες που είχαν ξεκινήσει το 2013 αλλά τις βρήκε «παγωμένες» όταν ανέλαβε το 2019. Ακόμα και από το Λονδίνο ο άνθρωπος συνεχίζει να πονοκεφαλιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Ωριμη αγορά με ταχύτητα χελώνας;
Δεν είναι μόνο η πικρή ιστορία με την απονομή δικαιοσύνης στη γνωστή υπόθεση της Folli Follie που ακόμα την περιμένουν όσοι καταστράφηκαν από το σπάσιμο της μεγάλης «φούσκας» που είχε δημιουργήσει η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Είναι και άλλα ζητήματα που πρέπει να αλλάξουν, αν θέλει η κυβέρνηση και οι χρηματιστηριακές αρχές να θεωρούμαστε πραγματική ώριμη αγορά από τους ξένους επενδυτές. Χθες, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον Κ. Δομαζάκη (θυμάστε την ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ;) για χειραγώγηση της μετοχής την περίοδο Δεκεμβρίου 2018 – Φεβρουαρίου 2019! Τουλάχιστον ας μην τα ανακοινώνουν!