Site icon NewsIT

Το ελληνικό μπαζούκας με κατάργηση “πόθεν έσχες” και ψαλίδισμα ΕΝΦΙΑ

01.10.2014 | 16:35
Το ελληνικό μπαζούκας με κατάργηση “πόθεν έσχες” και ψαλίδισμα ΕΝΦΙΑ

Σε έκτακτες περιστάσεις λαμβάνεις έκτακτα μέτρα, ακόμα και μη συμβατά. Οποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να δει τι κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παρά τη σθεναρή αντίθεση των Γερμανών ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε στη λήψη πρωτοφανών για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μέτρων. Και είναι έτοιμος να λάβει ακόμα περισσότερα αν ο αποπληθωρισμός συνεχίζει να απειλεί τη “γηραιά ήπειρο”.

Τούτων λεχθέντων αναρωτιόμαστε γιατί και η ελληνική κυβέρνηση να μην πάρει μη συμβατά μέτρα για να βγάλει την οικονομία από την κρίση. Ηδη έχει πάρει πολλά έκτακτα και μάλιστα άγρια που θίγουν ακόμα και αδύναμους πολίτες και που οδήγησαν 1,5 εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία.

Αν λοιπόν πρόκειται να βγει η χώρα από την κρίση, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία, να μπουν οι βάσεις για την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, τότε μέτρα που σε κανονικές συνθήκες είναι μη συμβατά, στην προκειμένη περίπτωση είναι αναγκαία, απαραίτητα και προπαντός συμβατά με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ας τολμήσει να πάρει επιτέλους το μπαζούκας όπως ο Μάριο Ντράγκι, διότι οι καιροί ου μενετοί.

Ενα ελληνικό μπαζούκας θα περιελάμβανε την κατάργηση του “πόθεν έσχες” για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων για ένα χρονικό διάστημα, ας πούμε δύο ετών. Με τον τρόπο αυτό θα κινητοποιηθούν κεφάλαια που τώρα βρίσκονται σε σεντούκια. Από τη σκοτεινή πλευρά της οικονομίας θα έρθουν στη φωτεινή χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα και φόρους. Είναι ένα ισχυρό κίνητρο που μπορεί να αποδώσει καρπούς.

Οσοι το δουν από την ηθικοπλαστική πλευρά και αντιταχθούν ας αναλογιστούν πόσο ηθική είναι η ανεργία.

Γιατί η χρησιμοποίηση του “μαύρου χρήματος” στην οικοδομή μπορεί να αυξήσει γρήγορα την απασχόληση, να δημιουργήσει δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να αυξηθεί το ΑΕΠ και να δημιουργηθούν και άλλες θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους, το Δημόσιο να εισπράξει χρήματα και προπαντός να επανεκκινήσει η οικονομία.

Υπάρχει, όμως ένα εμπόδιο. Ο ΕΝΦΙΑ. Ας λειτουργήσει και στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση με μη συμβατικό τρόπο. Ας τον μειώσει σημαντικά στην αρχή (π.χ. να τον περιορίσει στο 30%), να επαναφέρει τους φόρους μεταβίβασης στα προηγούμενα ή και υψηλότερα επίπεδα και να δεσμευτεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα περιοριστεί σε επίπεδα σαν αυτά που ισχύουν στην Αυστρία, δηλαδή στα 20 ως 30 ευρώ το χρόνο για μία συνηθισμένη κατοικία.

Είναι εφικτό γιατί όταν πάρει μπρος η οικοδομή τα έσοδα για το Δημόσιο και τα ταμεία θα είναι πολλαπλάσια του ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μ. Ντράγκι: Η Ελλάδα έκανε μεγάλη πρόοδο – Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ σε τραπεζική ρευστότητα δημιουργήθηκαν από αέρα κοπανιστό

Επανέρχεται ο Ντράγκι με τον “μπαζούκα” κατά της Γερμανίας – Σχέδιο για αγορά ελληνικών ABS από την ΕΚΤ – Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες

Οι συνέπειες από την κατάρρευση του ευρώ – Ποιοί χάνουν και ποιοί κερδίζουν

Tags:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version