H πρώτη ενεργειακή κρίση που βιώνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχει εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου κατά 400% σε σύγκριση με το 2019.
Την ίδια στιγμή, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τα 240 Ευρώ/MWh, με συνέπεια τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής της βιομηχανίας μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, ανεξάρτητα της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμου που έχει μια βιομηχανία, η πίεση είναι πολλαπλή αφού πέραν της αύξησης του κόστους της ενέργειας και οι τιμές πρώτων υλών επηρεάζονται από την ίδια αιτία.
Οι εξαγωγές μας απειλούνται, η χημική βιομηχανία κατατάσσεται στους κλάδους με τις μεγαλύτερες εξαγωγές, αφού οι ανταγωνιστές μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύονται την ενέργεια μέσω διμερών συμβάσεων σε κλειδωμένες τιμές. Στη περίπτωση της χώρας μας δεν υπάρχει αντιστάθμιση έναντι απότομης και υπέρμετρης αύξησης τιμών, οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν άμεσα τις αυξήσεις στη βιομηχανία.
Ο συνδυασμός, ακριβής ενέργειας, στενότητας στην εξεύρεση πρώτων υλών, ανατίμησης των πρώτων υλών, το κόστος μεταφοράς και οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι εκρηκτικός και οδηγεί σε πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυτό το κόστος δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, και η μετακύλισή του στους καταναλωτές και τα τελικά προϊόντα είναι αναπόφευκτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές, την απασχόληση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δεν θα τα καταφέρουν και τις κοινωνικές επιπτώσεις λόγω του πληθωρισμού.
ΕΕ – Να παρθούν μέτρα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών και των επιχειρήσεων
Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης και 22ας Οκτωβρίου οι συνέπειες της κρίσης κυριάρχησαν σαν θέμα και κατέστη σαφές ότι οι Κυβερνήσεις των κρατών – μελών πρέπει να λάβουν μέτρα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Οι αποφάσεις του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την παρούσα φάση εκτόξευσης των τιμών ενέργειας, αναμένουμε να αποτελέσουν το έναυσμα για την άμεση θέσπιση μέτρων από την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία εξάλλου στήριξε ένθερμα την ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.
Η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος με μείωση του φόρου κατανάλωσης και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 είναι επιβεβλημένη για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες της σε παραγωγή και εξοικονόμησης ενέργειας, η χημική βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει καίρια προς την κατεύθυνση αυτή.