Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Το φως στο τέλος του τούνελ είναι πολύ κοντά”

Το φως στο τέλος του τούνελ είναι πολύ κοντά”

Ο Απόστολος Ταμβακάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, αναφέρει στους Financial Times πως ανατρέπεται η τάση φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό και μάλιστα τους δύο τελευταίους μήνες, βλέπει επιστροφή 3– 4 δις ευρώ σε καταθέσεις

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Ταμβακάκης: “Οι τράπεζες να μείνουν ιδιωτικές”

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, της Εθνικής, αναζήτησε νέα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές σε μια περίοδο που η χώρα προετοιμάζεται για μία δυνητικά αποδιοργανωτική εκλογική αναμέτρηση το επόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά και για την επιβολή νέων κεφαλαιουχικών απαιτήσεων από τις εποπτικές αρχές, γράφουν οι FT.

Στο roadshow της προηγούμενης εβδομάδας στο Λονδίνο, ο Απόστολος Ταμβακάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας προχώρησε σε μία ύστατη προσπάθεια προάσπισης του ιδιωτικού ελέγχου, που στο τραπεζικό σύστημα θεωρείται κοινός τόπος ότι είναι μάλλον ανέφικτο να διατηρηθεί, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πασχίζουν να απορροφήσουν τις ζημίες που υπέστησαν από τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και άλλα επισφαλή δάνεια.

«Πρέπει να έχουμε έναν ιδιωτικά ελεγχόμενο τραπεζικό κλάδο. Και χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμους επενδυτές, όχι κερδοσκόπους», επέμεινε ο κ. Ταμβακάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι πρόκειται για ευγενή πόθο, όχι απαραίτητα ρεαλιστικό. «Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες ενόψει των εκλογών και το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο» δήλωσε ο Antonio Ramirez της KBW στο Λονδίνο και συμπλήρωσε: «Προς το παρόν, δεν βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές στην αγορά των ελληνικών τραπεζών».

Στην πραγματικότητα, η ΕΤΕ όπως και οι άλλες μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας – Alpha, Eurobank EFG και Πειραιώς – γνωρίζουν ότι το κράτος πιθανότατα θα καταλήξει να ελέγχει το 90% μέσω των κεφαλαιακών ενέσεων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 10% από τα απαιτούμενα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να αποφύγουν την κρατικοποίηση κατά 100%. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα αναγκαστούν να αντλήσουν συνολικά περί τα 20 δισ. ευρώ ή περισσότερα, ενώ εκτιμάται ότι στην ΕΤΕ αντιστοιχεί η μερίδα του λέοντος με 7 – 8 δισ. ευρώ.

«Η μεγάλη απομείωση είναι αναπόφευκτη» δήλωσε ο κ. Ταμβακάκης στους Financial Times και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε όμως μία οικονομία με όσο το δυνατόν μικρότερη εμπλοκή του κράτους, όχι με μεγαλύτερη».

Παρόλα αυτά, η ΕΤΕ – η οποία ανακοίνωσε πριν από δέκα ημέρες ζημίες τριμήνου 12,3 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 87% τα τελευταία δύο χρόνια – είναι αποφασισμένη να μετριάσει τις επιπτώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Για αυτό τον λόγο έγινε και το roadshow. Προς το παρόν, το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών όπως Bank of New York Mellon, BlackRok, Allianz, Pictet, Prudential Financial, Aviva, AXA, HSBC και BBVA σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ο κ. Ταμβακάκης πάντως, θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά κεφάλαια και με άλλους τρόπους. Η ΕΤΕ σκοπεύει να πουλήσει ποσοστό μειοψηφίας στην θυγατρική της στην Τουρκία, την Finansbank, ενώνει θυγατρικές της σε πέντε βαλκανικές χώρες σε μία εταιρεία, της οποίας τις μετοχές θα μπορούσε να πουλήσει, δεσμεύεται για καλύτερη διαχείριση ενεργητικού ώστε να μετατρέψει δάνεια χαμηλότερης ποιότητας σε ενεργητικό υψηλότερης ποιότητας και θα πουλήσει στοιχεία ενεργητικού που δεν σχετίζονται με τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα Astir Palace. Οι παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να αποφέρουν συνολικά περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΕ πιστεύει ότι αν και έχει το μεγαλύτερο κεφαλαιακό έλλειμμα, ήταν επίσης και η πιο συντηρητική -το 58% των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ήδη καλυφθεί από προβλέψεις – και πως έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για ροή κερδοφορίας. Είναι πεπεισμένη ότι τα αποτελέσματα της BlackRock δεν θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.

Ο κ. Ταμβακάκης, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος ότι από τις εκλογές της Κυριακής θα προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση, πιστεύει ακράδαντα ότι παρά την οικονομική αναταραχή των τελευταίων ετών, το τέλος είναι ορατό. «Το φως στο τέλος του τούνελ είναι πολύ κοντά», αναφέρει.

Εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων, που έχουν υποχωρήσει προς το παρόν κατά 14% – 15%, «θα υποχωρήσουν περαιτέρω κατά 4% ή 5%». Επισημαίνει όμως, άλλες ενδείξεις σταθερότητας, όπως την ανατροπή της τάσης φυγής των τραπεζικών καταθέσεων ύψους 80 δισ. ευρώ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τον τελευταίο χρόνο.

«Θα δούμε μεγάλο επαναπατρισμό πλούτου που έφυγε στο εξωτερικό» δηλώνει ο κ. Ταμβακάκης και συμπληρώνει: «Τους δύο τελευταίους μήνες, είδαμε την επιστροφή 3 – 4 δισ. ευρώ σε καταθέσεις σε όλο το σύστημα. Το μεγαλύτερο μέρος είναι κόσμος που είχε φοβηθεί, είχε αποσύρει τα κεφάλαιά του και τα κρατούσε κάτω από το στρώμα».

Η ΕΤΕ εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει αξία στη συγχώνευση των τραπεζών, παρά την αποτυχημένη απόπειρα με την Alpha τον προηγούμενο χρόνο. «Είμαι ακόμη πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση. Θα πρέπει να κινηθούμε ενεργητικά», δηλώνει. Ακόμη και χωρίς συγχώνευση πάντως, η ΕΤΕ σκοπεύει να χτίσει πάνω στην περικοπή του κόστους λειτουργίας κατά 15% τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ φέτος και του χρόνου προχωρά σε πιο δραματικές μειώσεις.

Καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο μεγάλες προκλήσεις τις επόμενες εβδομάδες, την εκλογή νέας κυβέρνησης και την ολοκλήρωση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Ταμβακάκης έχει ένα πολύ απλό μήνυμα τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους πολιτικούς της χώρας του: «Να ακολουθήσουμε το μονοπάτι. Εάν το κάνουμε αυτό, τότε πλησιάζουμε στο σημείο καμπής. Το 2013 θα είναι το σημείο καμπής».

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε