Οικονομία

Το Γαλλογερμανικό σχέδιο για την οικονομία

Η έκδοση ευρωομολόγου βρίσκεται στο...

επίκεντρο του Γαλλογερμανικού σχεδίου για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Επισήμως το σχέδιο διαψεύδεται και από το Παρίσι και από το Βερολίνο και από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα η εκπρόσωπος του κ.Αλμούνια αντέδρασε έντονα όταν ρωτήθηκε πιεστικά από δημοσιογράφους, κυρίως της Le Monde που αποκάλυψε το σχέδιο. Επιπλέον και ο Γ. Παπανδρέου από το Νταβός δήλωσε ότι δεν έχει ζητήσει βοήθεια ούτε από την κ.Μέρκελ, ούτε από τον κ.Σαρκοζί.

 

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν : το σχέδιο είναι σε εξέλιξη και γνώστες του είναι μια πολύ μικρή ομάδα αξιωματούχων. Πιθανότερες μορφές του είναι η έκδοση ευρωομολόγου ή ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ιδέα της κάποιου είδους παρέμβασης ενίσχυσε το τελευταίο διάστημα ο κίνδυνος φαινομένου ντόμινο, καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια δανεισμού και σε άλλες χώρες του μεσογειακού Νότου, κυρίως της Ισπανίας.

Ισπανία και Γαλλία τοποθετούνται στο στρατόπεδο των πιο ένθερμων υποστηρικτών της ιδέας, ενώ αντίθετα οι Γερμανοί παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς φοβούνται αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας τους και θέλουν να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα θα λάβει πρώτα μόνη της αρκετά αυστηρά μέτρα. Χωρίς τη γερμανική συναίνεση, βεβαίως, δεν μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα.

Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρ. Μπρόντερλε άφησε χθες να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τη συμπάθειά του, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συλλογική βοήθεια για τη σωτηρία ενός κράτους που ακολούθησε λάθος πολιτικές στο εθνικό επίπεδο.

Υπήρξε ωστόσο και γερμανική φωνή υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, αυτή του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μ. Σουλτς, ο οποίος είπε χθες ότι είναι απαράδεκτο οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μη δείχνουν τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα. Ο κ. Σουλτς φοβάται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η ενδεχόμενη παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνοδεύεται από όρους νομισματικής πολιτικής, οι οποίοι ενδέχεται να θίξουν την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- κάτι που είναι κόκκινο πανί για τους Γερμανούς.

Ανάλογο επιχείρημα επικαλείται και πηγή του δημοσιεύματος της «Μonde»: οι χώρες της ευρωζώνης δεν θέλουν να επιβάλει το ΔΝΤ νομισματικές προϋποθέσεις.

 

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα