Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Το ηλεκτρονικό εμπόριο σώζει την οικονομία: Έφερε περισσότερα έσοδα, περιόρισε την φοροδιαφυγή

Το ηλεκτρονικό εμπόριο σώζει την οικονομία: Έφερε περισσότερα έσοδα, περιόρισε την φοροδιαφυγή

Η ελληνική οικονομία δείχνει να έχει πολύ περισσότερες αντοχές από ότι περίμεναν ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι. Και αυτό αποδεικνύεται από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Τα έσοδα εμφανίζονται ελαφρά αυξημένα τον Μάρτιο σε σχέση με τον στόχο, ενώ και οι δαπάνες είναι μειωμένες. Αποτέλεσμα αυτού είναι το έλλειμμα να εμφανίζεται μειωμένο κατά περίπου 1 δισ.

Σε ένα σημείο που αξίζει κανείς να μείνει είναι ότι υπάρχει στήριξη στο σκέλος των εσόδων από τον ΦΠΑ και τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι έχει περιοριστεί σημαντικά αν όχι εξαλειφθεί σε κάποιους κλάδους η φοροδιαφυγή.

Διότι δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, σε μία οικονομία που το συνολικό εισόδημα πιέζεται, ειδικά στο κομμάτι της κατανάλωσης να υπάρχει αύξηση ή μικρή υστέρηση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες (15.04.2021) στην δημοσιότητα, τον Μάρτιο η εικόνα ήταν μάλλον… «μαγική». Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού, αν μετρηθεί η μη είσπραξη του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία θα γίνει στη συνέχεια, εμφανίζονται μειωμένα κατά 11,8% αλλά αν εξαιρεθεί η παράμετρος «μέρισμα» είναι αυξημένα κατά 70 εκατ. ευρώ ή κατά 2,1% σε σχέση με το στόχο.

Με τη συνδρομή και των δαπανών, το πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο τρίμηνο ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με τις προβλέψεις (στα 3,4 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης 4,3 δισ. ευρώ) με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να συναρτά τις εξελίξεις με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, τη χαμηλότερη από την εκτιμώμενη ύφεση το 2020 (-8,2% του ΑΕΠ έναντι -10,5% με βάση τα προσωρινά στοιχεία) αλλά και την κουλτούρα πληρωμών η οποία φαίνεται να έχει ριζώσει σε σημαντικό βαθμό στην ελληνική κοινωνία.

Το lockdown πλήττει σοβαρά την φοροδιαφυγή

Οι εισπράξεις λοιπόν του ΦΠΑ τον μήνα Μάρτιο που η αγορά ήταν σε lockdown εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό 7%, σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, που για ένα μέρος του οποίου η αγορά λειτουργούσε κανονικά. Βέβαια υπάρχει και η άλλη εξήγηση ότι πολλές επιχειρήσεις οργανώθηκαν καλύτερα στο κομμάτι ηλεκτρονικό εμπόριο και έτσι μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν σημαντικές πωλήσεις μέσα από αυτό το κανάλι, παρά το γεγονός ότι τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, «από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Μαρτίου, προκύπτει ότι τα αμιγώς φορολογικά έσοδα για τον μήνα Μάρτιο είναι εντός των προβλέψεων. Η εξέλιξη αυτή – παρά το μη προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό lockdown των τελευταίων μηνών -, οφείλεται πιθανότατα στην καλύτερη του αναμενόμενου αντίδραση της οικονομίας, τόσο στη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων lockdown του 2021 όσο και στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις εσόδων του προϋπολογισμού στηρίχθηκαν στην υπόθεση σημαντικά μεγαλύτερης ύφεσης κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2020 σε σχέση με αυτή που τελικά διαπίστωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Σημαντικό ρόλο στην μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα των δημοσίων εσόδων έχει διαδραματίσει η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών και ο υψηλός -για τις συνθήκες της πολύ δύσκολης για όλους αυτής περιόδου- βαθμός συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις