Κι όμως το χρέος μπορεί να «κουρευτεί» κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά 28 εκατοστιαίες μονάδες περίπου και να πέσει στην περιοχή του 150% ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά των 50 δισ. που δανείστηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, για την αντιμετώπιση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, στον ESM, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (τώρα έχουν παραμείνει στα ταμεία 11 δισ. περίπου).
Είναι μία ιδέα που είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων για τη μείωση του χρέους.
Με τη μέθοδο αυτή, λένε παράγοντες που γνωρίζουν τα θέματα, γίνεται το πολυπόθητο «κούρεμα» του χρέους, χωρίς όμως να χρειάζεται να απευθυνθούν σε εθνικά κοινοβούλια να ψηφίσουν και με το φόβο ορισμένα, όπως είναι πολύ πιθανό, να απορρίψουν τη ρύθμιση.
Οι ίδιοι παράγοντες προσθέτουν πως αν τελικά επιλεγεί αυτή η λύση και συνοδευτεί με περαιτέρω επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο, τότε όχι μόνο είναι βιώσιμο το χρέος με τις προϋποθέσεις και όρους που υπάρχουν στο μνημόνιο, αλλά παίρνει μία βαθιά ανάσα η χώρα, αφού τα κονδύλια για την εξυπηρέτησή του θα μειωθούν σημαντικά, θα περιοριστεί το ύψος των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, που σημαίνει λιγότερους φόρους και περισσότερα κονδύλια για επενδύσεις και κατανάλωση.
Εν τέλει σημαίνει ταχύτερη ανάπτυξη και επομένως και ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Πολιτικά επίσης είναι πολύ σημαντικό για τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αφού θα έχουν καταγράψει μία μεγάλη επιτυχία σε ένα από τα πιο καυτά θέματα της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, ενώ θα τους επιτραπεί να χαλαρώσουν ακόμα περισσότερο τη δημοσιονομική πολιτική.