Πήραν δάνεια για τις επιχειρήσεις τους και τα έβγαλαν στο εξωτερικό για λογαριασμό δικό τους. Ταυτοχρόνως καταχρέωσαν τις επιχειρήσεις στις τράπεζες και τώρα που θα πουληθούν τα δάνεια σε επιχειρήσεις διαχείρισης δανείων, τα παίρνουν πίσω κοψοχρονιά.
Σας φαίνεται απίθανο σενάριο; Δεν είναι όμως, καθότι ο Έλληνας είναι μανούλα στα κόλπα. Και μπορεί κυβέρνηση και δανειστές να θέσουν αυστηρά κριτήρια ελέγχου για τους μετόχους των εταιρειών διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη συμμετοχή των επιχειρηματιών μέσω τρίτων ή άλλων τρόπων για να αγοράσουν τα δάνειά τους πολύ φθηνά, ας πούμε στο 15% ή 20% της αξίας τους.
Πάντως, η κυβέρνηση και το κουαρτέτο συμφώνησαν για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια τουλάχιστον, να εκχωρείτε η διαχείρισή τους σε ειδικές εταιρείες που θα λειτουργούν αυτόνομα ή σε συνεργασία με τις τράπεζες (δημιουργία κοινών επιχειρήσεων) που θα αγοράσουν από τις τράπεζες τα δάνεια και στη συνέχεια θα τα διαχειριστούν οι ίδιες.
Για να λειτουργήσει καλύτερα η νέα αγορά δανείων που θα δημιουργηθεί τα επιχειρηματικά δάνεια θα ομαδοποιηθούν ανά κατηγορία δραστηριότητας (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες, ξενοδοχεία, λιανικό εμπόριο κλπ).
Πάντως, κυβέρνηση και κουαρτέτο συμφώνησαν να μη βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία και των επιχειρηματιών που την έβαλαν υποθήκη για να πάρουν το δάνειο.