Site icon NewsIT
09:10 | 16.02.21

Το lockdown πλήττει σοβαρά τα δημόσια οικονομικά: Χάνεται ο στόχος για ισχυρή ανάπτυξη το 2021;

Το lockdown πλήττει σοβαρά τα δημόσια οικονομικά: Χάνεται ο στόχος για ισχυρή ανάπτυξη το 2021;
Θανάσης Παπαδής

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται αυτή την στιγμή στην ελληνική οικονομία, ασκούν αφόρητες πιέσεις στα δημόσια οικονομία της χώρας και οι επιπτώσεις του lockdown ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται, ενώ και οι προβλέψεις μάλλον δυσμενείς είναι, αφού από τον δεύτερο κιόλας μήνα του έτους έχουν ανατραπεί προς το χειρότερο οι προβλέψεις για τα βασικά οικονομικά μεγέθη.

Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης τους προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε  στο 1,473 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,031 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα σημειώνουν σημαντικά πτώση 17% σε σχέση με το στόχο, τάση η οποία ωστόσο μετριάζεται στις φορολογικές εισπράξεις με την κάμψη να περιορίζεται στο 7,4%.

Click4more Ο χάρτης των ενοικίων για τον Μάρτιο – Ποιοι δεν θα πληρώσουν

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μεγέθη του προϋπολογισμού έχουν συνταχθεί με βάση το σενάριο ότι το lockdown θα είχε τελειώσει στις 10 Δεκεμβρίου. Από τότε έχουν περάσει περίπου μήνες και στο διάστημα αυτό η οικονομία λειτούργησε υποτυπωδώς μόνο για λίγες ημέρες.

Η συνέχιση του lockdown πλήττει τα κρατικά ταμεία και αυξάνει το λογαριασμό των μέτρων στήριξης καθώς θα χρειαστούν πάνω από 7,5 δις. ευρώ ανατρέποντας τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου. 

«Δεν αποκλείεται να χρειαστεί η λήψη μέτρων στήριξης ακόμα και 10-15 μέρες του Μαΐου ή για την ακρίβεια ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί τουλάχιστον για συγκεκριμένους κλάδους» σημειώνουν αρμόδιες πηγές επιμένοντας πως δεν έχει αλλάξει το σενάριο που προβλέπει ότι η οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Το τελευταίο lockdown στην Αττική, που αντιπροσωπεύει το μισό ΑΕΠ της χώρας, αναγκάζει εκ των πραγμάτων τους επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις, έστω και αν αυτό συμβεί λίγο αργότερα και όχι άμεσα.

Η αναθεώρηση θα γίνει επί τα χείρω με τον ρυθμό ανάπτυξης να πέφτει από το 4,8% που είναι σήμερα ως πρόβλεψη κατά περίπου μιάμιση ποσοστιαία  μονάδα στη περιοχή του 3,5% όπως τουλάχιστον εκτιμά και η Κομισιόν. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η καραντίνα θα έχει «σπάσει» το αργότερο τον Απρίλιο και η επαναφορά του παραγωγικού και εμπορικού ιστού στη κανονικότητα θα συνοδευτεί με ανάκαμψη του τουρισμού και με ταχύτερη και μεγαλύτερη εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην απευκταία περίπτωση που η επιδημιολογική κρίση συνεχιστεί και το καλοκαίρι με τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς να εδραιώνονται, τότε η ανάπτυξη αναμένεται να προσγειωθεί στη ζώνη του 0,5% – 1% ή και ακόμη χαμηλότερα, πράγμα που σημαίνει ότι η προσδοκία για ισχυρή ανάπτυξη το 2021 θα αποδειχθεί όνειρο θερινής νυκτός.

Όπως έχουν ξαναγράψει, η ύφεση στο πρώτο 3μηνο του έτους θα είναι μεγάλη και πάνω από 10%, εξαιτίας αφενός της υψηλής βάσης – πέρυσι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωζώνη με ανάπτυξη το πρώτο 3μηνο – αλλά και λόγω του ότι η οικονομία συνεχίζει να υπολειτουργεί.  

Για το σύνολο του έτους κομβικής σημασίας θα είναι η επίδοση του τουρισμού. Η αρχική εκτίμηση για έσοδα στο 50% αυτών του 2019 δείχνει να έχει θολώσει.

Οι νέες αναθεωρημένες προβλέψεις και αυτές υπό πολλές αιρέσεις και ατύπως κάνουν λόγω για μείωση των εσόδων στο 60% – 65% αυτών του 2019, κάτι που μεταφράζεται σε 7 – 8 δις και την «μαύρη τρύπα» στα τουριστικά έσοδα να υπερβαίνει τα 12 δις. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις η ΕΕ επισημαίνει ότι εμβολιασμός του πληθυσμού «θα στηρίξει μία σταδιακή μόνο επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα».

Η κρίση βέβαια έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, δύο ακόμη σοβαρών πυλώνων στήριξης του ΑΕΠ.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version