Site icon NewsIT

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης οι αναβαθμίσεις – Εφικτός στόχος ή ευσεβής πόθος;

20.11.2019 | 07:29
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης οι αναβαθμίσεις – Εφικτός στόχος ή ευσεβής πόθος;

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πλέον το μέγα ζητούμενο είναι οι αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους. Όλα δείχνουν ότι εφόσον δεν υπάρξει αναστροφή της τάσης, τότε είναι δεδομένο ότι πολύ σύντομα η ελληνική οικονομία θα βρεθεί μπροστά σε ευχάριστες εκπλήξεις.

Η αγορά ομολόγων, όπως και το χρηματιστήριο δείχνουν να τηρούν στάση αναμονή και περιμένουν από το εξωτερικό να δώσουν στίγμα, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Morgan Stanley παραμένει αισιόδοξη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή της. Η περαιτέρω δομική βελτίωση, όπως τονίζει, θα παίξει σημαντικό ρόλο για την πορεία των αξιολογήσεων της Ελλάδας από τους οίκους, και θα καθορίσει επίσης τις πιθανότητες για μελλοντική ένταξη στο QE.

Click4more: Ολόκληρο και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου το επίδομα θέρμανσης! Οι δικαιούχοι και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους την έχει εκπλήξει. Αν και η ανάπτυξη στην Ελλάδα παραμένει ευμετάβλητη, ωστόσο, συνολικά, το μομέντουμ έχει επιταχυνθεί. Έτσι, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, η Morgan Stanley εκτιμά ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί και για αυτόν τον λόγο αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, «βλέποντας» ότι φέτος θα κινηθεί στο 1,7% (από 1,3% πριν) και το 2020-2021 στο 2,4% ( από 2% και 1,4% πριν).

Αυτό που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα στην ελληνική οικονομία είναι το οικονομικό κλίμα, όπως τονίζει. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, με την ατζέντα της νέας κυβέρνησης η οποία επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις να φαίνεται να είναι ο κύριος καταλύτης.

Μεταρρυθμίσεις

Αν και δεν αναμένεται χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων το 2020, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να γίνει πιο χαλαρή, επισημαίνει η Morgan Stanley. Η ανάκαμψη δημιουργεί λίγο χώρο για μείωση των φόρων, διατηρώντας παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ καθώς και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Κάποια περιθώρια ευελιξίας θα μπορούσαν να δοθούν από τους Θεσμούς το 2021, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω στήριξη της εγχώριας οικονομίας. Αλλά, για να συμβεί αυτό, απαιτείται η συνεχής δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, η οποία η M.S εκτιμά ότι θα υπάρξει. Εν τω μεταξύ, με την πλήρη άρση των capital controls και το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών, οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν μειωθεί, με θετικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Αναβαθμίσεις

Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, η Ελλάδα ακολουθεί τα βήματα άλλων χωρών που βγήκαν με επιτυχία από τα προγράμματα προσαρμογής τους. Έτσι είναι φυσικό οι αγορές να αρχίσουν να “συζητούν” τις πιθανότητες επιστροφής της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, μια μετάβαση που συνέβη και με την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Το χρέος είναι υψηλότερο στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζει η M.S, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η χώρα έχει ένα πολύ μεγάλο cash buffer και ένα ευνοϊκό προφίλ χρέους. Επιπλέον, η ανάκαμψη συνεχίζεται και περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές θα μπορούσαν να παράσχουν στους οίκους αξιολόγησης περαιτέρω εμπιστοσύνη για την πορεία της Ελλάδας.

Κατά την άποψη της Morgan Stanley, η αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται σε θετική τάση και αν και το κατά πόσο η “επενδυτική βαθμίδα” είναι επιτεύξιμη στα επόμενα δύο χρόνια είναι αβέβαιο προς το παρόν, ωστόσο εάν συμβεί έστω και από έναν μόνο οίκο, θα ανοίξει η πόρτα του QE για την Ελλάδα.

Μικροί οι κίνδυνοι

Παρόλο που η ασθενής ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ένας κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, ωστόσο η εγχώρια ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη από ό,τι εκτιμά η Morgan Stanley. Επίσης, δεν υπάρχουν σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι. Οι ελληνικές προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2020 θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιο ρίσκο, ωστόσο η M.S εκτιμά πως όπως και να έχει θα αποφευχθεί η διάλυση του κοινοβουλίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version