Οι Financial Times παρουσιάζουν την τερατώδη, όπως γράφουν χαρακτηριστικά, αντίθεση των οικονομιών στην Ευρωζώνη, με την ανεργία στη Γερμανία σε χαμηλό ρεκόρ 20ετίας και στην Ισπανία αντίθετα σε υψηλό ρεκόρ.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ”Ο Βορράς ευημερεί, ο Νότος υποφέρει από ανεργία”
Η τερατώδης αντίθεση ανάμεσα στις οικονομικές τροχιές των κρατών της ευρωζώνης έγινε εμφανής όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό 20 ετών, ενώ στην Ισπανία οι άνεργοι ανήλθαν στο 23% με αύξηση επί 5ο συνεχόμενο μήνα.
Ο αριθμός των Ισπανών ανέργων ανήλθε στους 4,42 εκατομμύρια, ενώ των Γερμανών μειώθηκε στους 2,97 εκατομμύρια. Ένα άλλο βαρόμετρο δείχνει ότι το ποσοστό των Ισπανών ανέργων επί του εργατικού δυναμικού κινείται στο 23% ενώ ο συγκριτικός συντελεστής στην Γερμανία μειώθηκε στο 5,8% τον Δεκέμβριο.
Η απόκλιση στις οικονομίες της ευρωζώνης έχει γίνει πηγή έντασης από τότε που ξέσπασε η κρίση χρεών, με τις βόρειες χώρες γύρω από την Γερμανία να καταγράφουν πολύ πιο εύρωστη ανάπτυξη από τους νότιους γείτονές τους, των οποίων οι λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες επιβαρύνονται πρόσθετα από τα μέτρα λιτότητας που έχουν στόχο την διόρθωση της δημοσιονομικής στρατηγικής.
Αν και η Ισπανία και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας για να δώσουν νέα ώθηση στις οικονομίες τους, το μεγάλο ερώτημα για τους ηγέτες της ευρωζώνης καθώς εισέρχονται στο 2012, είναι κατά πόσον οι πολιτικές θα έχουν την απαραίτητη στήριξη –και τα απαιτούμενα νεύρα- ώστε να ολοκληρώσουν την εφαρμογή τους.
«Το χειρότερο θα υποστούν όσοι έχουν χαμηλότερες προδιαγραφές και όσοι βρίσκονται στον Δημόσιο τομέα, των οποίων οι μισθοί και οι θέσεις θα επηρεαστούν από την λιτότητα», αναφέρει ο κ. Ronald Janssen, οικονομολόγος της συνομοσπονδίας εμπορικών ενώσεων της Ευρώπης (European Trade Union Confederation) στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να επιμείνουν στις στρατηγικές μεταρρυθμίσεων, ώστε να επαναφέρουν την ανταγωνιστικότητα στις οικονομίες και εντέλει την δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Όχι μόνο δεν χωρίζει την Ευρώπη, αλλά αυτή η απόκλιση είναι το μονοπάτι για την οικονομική σύγκλιση και βιωσιμότητα», σημείωσε ο κ. Holger Schmieding, οικονομολόγος της γερμανικής Berenberg Bank. «Η Ισπανία βρίσκεται αναμφίβολα στο ξεκίνημα μιας δύσκολης διετούς φάσης ύφεσης και μεταρρυθμίσεων. Όμως τα μεγέθη της γερμανικής ανεργίας δείχνουν ότι αξίζουν οι θυσίες: οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι επίπονες αλλά έχουν αποτέλεσμα».
Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης επέβαλε σκληρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μεταξύ 2003 και 2005, που βοήθησε την γερμανική μεταποίηση να επανακτήσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και να βοηθήσει την χώρα να αντιμετωπίσει την διεθνή κρίση.
Παρά την υποτονικότητα στην διεθνή οικονομία, οι γερμανικές εταιρίες εξακολουθούν να ευνοούνται από σταθερές παραγγελίες, με ζήτηση για τα προϊόντα τους από εγχώριες επιχειρήσεις και καταναλωτές καθώς και ξένες.
Ο κ. Andreas Rees της UniCredit, τονίζει ότι ο ασυνήθιστα καλός καιρός του Δεκεμβρίου έδωσε μια παραπάνω ώθηση στην απασχόληση, τροφοδοτούμενη από τον κατασκευαστικό τομέα.
Στην Ισπανία, αν και η απόλυτη αύξηση στον αριθμό των ανέργων ήταν μικρή –1.897 άνθρωποι προστέθηκαν στον κατάλογο των επιδοτούμενων ανέργων- το ποσοστό παραμένει μακράν το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης.
Διαβάστε επίσης :