Σάββατο, 23 Νοε.
14oC Αθήνα

Το νέο νυκτερινό τιμολόγιο ρεύματος δίνει κίνητρο να αλλάξουμε το πότε λειτουργούμε τις συσκευές μας

Το νέο νυκτερινό τιμολόγιο ρεύματος δίνει κίνητρο να αλλάξουμε το πότε λειτουργούμε τις συσκευές μας
Πηγή: iStock

Αλλαγή συνηθειών και νέες ευκαιρίες φέρνει για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος η αλλαγή του νυχτερινού τιμολογίου που προωθεί η κυβέρνηση.

Ως γνωστόν, σήμερα ισχύουν δύο ωράρια για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Το θερινό (από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου) από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί και το χειμερινό από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

Στόχος είναι να αλλάξει και να ισχύει στο εξής τις ώρες του μεσημεριού τις καθημερινές (πιθανώς 10:00 – 15:00) και όλο το σαββατοκύριακο.

Ο λόγος που αλλάζει το νυκτερινό τιμολόγιο είναι πρωτίστως για να ταιριάζει καλύτερα με το πως λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας πλέον. Στο παρελθόν, η σημαντική παρουσία μονάδων λιγνίτη, οι οποίες δεν μπορούσαν να ανοιγοκλείνουν γρήγορα και έπρεπε να μένουν αναμμένες για ολόκληρη τη μέρα, έδινε κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης τις ώρες μη αιχμής, όπως οι βραδινές.

Σήμερα, όμως, έχουμε ένα σύστημα με πολλές ΑΠΕ, ιδίως φωτοβολταϊκά, τα οποία παράγουν τεράστιες ποσότητες το μεσημέρι και δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένες λόγω ελλιπούς ζήτησης εκείνες τις ώρες. Έτσι, το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να μεταφέρει μέρος της ζήτησης από άλλες ώρες προκειμένου να σταθεροποιήσει καλύτερα το δίκτυο.

Στην πράξη οι καταναλωτές θα έχουν ορισμένες διευκολύνσεις από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση: Για παράδειγμα, θορυβώδη πλυντήρια ρούχων θα μπορούν να λειτουργούν την ημέρα αντί για το βράδυ. Επίσης, ενεργοβόρες συσκευές όπως ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες που χρειάζονται την ημέρα θα ανάβουν το μεσημέρι με μικρότερο κόστος. Το ίδιο ισχύει και για το μαγείρεμα.

Παράλληλα, διευκολύνεται η χρήση συσκευών που δεν ρυθμίζεται αυτόματα το πότε θα ξεκινήσουν και ήταν δύσκολο να τις ανοίξουμε ή να τις κλείσουμε τα βράδια.

Βεβαίως, το όποιο όφελος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη διαφορά της τιμής ανάμεσα στις δύο χρονικές ζώνες. Σήμερα δεν έχουν μείνει στην αγορά πολλά νυχτερινά τιμολόγια και το πιο δημοφιλές της ΔΕΗ (Γ1/Ν1) έχει χρέωση 14,9 λεπτά τη μέρα και 12 λεπτά το βράδυ (τιμές Οκτωβρίου). Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, βλέπουμε ότι η διαφορά είναι σημαντική και δίνει κίνητρο στον καταναλωτή να προσαρμόσει τις συνήθειές του.

Απομένει να φανεί αν και ποια νέα διζωνικά προϊόντα θα προσφέρουν οι πάροχοι στο επόμενο διάστημα και πως θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους.

Πρόβα για τα δυναμικά τιμολόγια

Η αλλαγή του νυχτερινού τιμολογίου αποτελεί παράλληλα μια πρόβα ενόψει των λεγόμενων δυναμικών (πορτοκαλί) τιμολογίων που θα έρθουν σύντομα.

Μόλις ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώσει σταδιακά την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να επιλέγουν και αυτή την κατηγορία προϊόντων που είναι ακόμα πιο ευέλικτα στις διάφορες ζώνες τιμής που προσφέρουν.

Για παράδειγμα, σε μια μορφή τους ο καταναλωτής θα λαμβάνει μήνυμα από τον πάροχο ότι αν καταναλώσει περισσότερο συγκεκριμένες ώρες τότε θα έχει πολύ χαμηλή τιμή, ενώ αντίστοιχα θα πρέπει να αποφύγει τις πιο ακριβές ώρες.

Το πως ακριβώς θα εξελιχθούν στην πράξη τα πορτοκαλί τιμολόγια εξαρτάται από τις εταιρείες που αυτό το διάστημα επεξεργάζονται τι είδους χρέωση και όρους θα εφαρμόσουν στο κάθε προϊόν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις