Πέμπτη, 21 Νοε.
20oC Αθήνα

Το Νταβός της «παγκοσμιοποίησης» αναγνωρίζεται ως παρελθόν, το Νταβός του σήμερα βλέπει Τράμπ στους «εφιάλτες» του.

Το Νταβός της «παγκοσμιοποίησης» αναγνωρίζεται ως παρελθόν, το Νταβός του σήμερα βλέπει Τράμπ στους «εφιάλτες» του.

Σε κάποια στιγμή δημόσιας παρουσίας δημοσιογράφοι ρώτησαν την κα Λαγκάρντ τι σκέπτεται για το ενδεχόμενο επιστροφής Τράμπ στον Λευκό Οίκο.

Εκείνη, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τους κοίταξε και τους παρακάλεσε με νόημα να της επιτρέψουν να πιεί τον καφέ της με …ηρεμία.

Την προηγούμενη ημέρα στις ΗΠΑ, στην Πολιτεία της Αϊόβα, ο Τράμπ στις προκριματικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίου για τις εκλογές του Νοέμβρη είχε κατισχύσει των αντιπάλων του στις εκλογές μεταξύ των ρεπουμπλικάνων με κάτι περισσότερο από το 50% των συνολικών ψήφων.

Το φοβερό ψύχος των – 35 βαθμών μέσα στους οποίους διεξάγονταν οι προκριματικές εκλογές, φαίνεται να έχει «παγώσει» την πολιτική σκηνή της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, καθώς η επιστροφή Τράμπ σαν υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αρχίζει πλέον να γίνεται μία πολύ σοβαρή πιθανότητα.

Και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται «εφιάλτης» όχι μόνο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, αλλά και για του πολιτικού και οικονομικού «status quo» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ενδεχόμενο αυτού του «εφιάλτη» δεν αφήνει ούτε την κα Λαγκάρντ να πιεί με ηρεμία τον καφέ της στο υπερπολυτελές κατάλυμά της στο Νταβός…

Η παγκοσμιοποίηση σε κρίση

Η αλήθεια είναι ότι μετά την πανδημία και τους αλλεπάλληλους πολέμους που έχουν μεσολαβήσει από τις προηγούμενες συναντήσεις του Νταβός ή αλλιώς Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το «Νταβός» σαν φορέας έκφρασης της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, έχει χαθεί κάπου στην σκιά των εξελίξεων.

Η «παγκοσμιοποίηση» σε όλα τα επίπεδα, η παγκοσμιοποίηση της κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και εργασίας, έχει μπει σε περίοδο κρίσης, καθώς ο βίαιος κατακερματισμός των διεθνών οικονομικών και γεωπολιτικών σχέσεων έχει προκαλέσει ισχυρά ρήγματα στο διαμορφωμένο διεθνές status quo.

Και αυτά τα ρήγματα δίνουν το παρόν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός.

Το ενδεχόμενο μάλιστα της επιστροφής Τράμπ στον Λευκό Οίκο μοιάζει σαν η επερχόμενη «χαριστική βολή» με απρόβλεπτες συνέπειες σε ένα κόσμο που βαδίζει ήδη στα τυφλά σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, οικονομικής και γεωπολιτικής.

Οι επικείμενες ευρω-εκλογές θα είναι σημαντικές για το πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό περιβάλλον, αλλά αναμφίβολα ασύγκριτα περισσότερο – ποιοτικά και ποσοτικά – σημαντικές θα είναι για τις διεθνείς εξελίξεις η πιθανή εκλογή Τράμπ στις ΗΠΑ.

Γιατί δεν θα είναι μία απλή επιστροφή στα «γνωστά».

Ούτε οι ΗΠΑ είναι όπως ήταν το 2016 όταν εκλέχθηκε ο Τράμπ, ή ακόμα και το 2020 όταν έχασε από τον Μπάιντεν.

Ούτε ο υπόλοιπος κόσμος είναι ο ίδιος.

Τα τελευταία δύο χρόνια ένας πόλεμος στην Ουκρανία έχει χωρίσει τον κόσμο στα δύο ή τρία ή τέσσερα, ανάλογα του πως το βλέπει κανείς, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει κατακερματίσει το διεθνές γεωπολιτικό στερέωμα.

Και το πράγμα έγινε ποιοτικά χειρότερο με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη που όπως δείχνουν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει ακόμα αποκαλύψει πόσο περισσότερο μπορεί να επεκταθεί.

Ούτε στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι ίδια.

Η οικονομία που μοιάζει να ανασαίνει αναπτυξιακά, έχει πίσω από αυτή την «ανάπτυξη» ένα πρωτοφανές δημόσιο έλλειμμα 8% του ΑΕΠ που τροφοδοτεί χωρίς τέλος ένα τερατώδες δημόσιο χρέος των 34 τρις δολάρια με ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του ένα τρις δολάρια…

Μια ανάπτυξη που έχει πίσω της ένα εμπορικό έλλειμμα μεγαλύτερο από εκείνο του 2016 και μια διαδικασία για την περιβόητη πράσινη μετάβαση που απαιτεί επενδύσεις, οι οποίες σε μέγεθος και ποιότητα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο ή από τον ιδιωτικό τομέα.

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου με εξαίρεση τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας – και σ’ αυτόν μόνο κατά ένα μέρος – οι αποδόσεις κεφαλαίων βρίσκονται σε διαρκή πτώση…

Με αυτά τα δεδομένα και με ένα νομισματικό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και κόστους χρήματος, που δεν έχει καμία σχέση με τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια το 2016 ή πολύ περισσότερο με το 2020, η «επιστροφή» ενός ακραία ασταθούς παράγοντα όπως ο Τράμπ επικεφαλής των ΗΠΑ, ειδικά για την Ευρώπη, ή το ΝΑΤΟ, ή τις σχέσεις με Ρωσία, Κίνα ή τις χώρες του Κόλπου, καθιστά την υπόθεση «προβλέψεις» για το μέλλον, κάτι άπιαστο…

Το μόνο που θα μπορούσε να πει κανείς με σχετική βεβαιότητα για τις συνέπειες ενός παγκόσμιας σημασίας συμβάντος όπως το ενδεχόμενο μιας επιστροφής του Τράμπ, είναι ότι το δολάριο θα γίνει σημείο αναφοράς των επόμενων «εξελίξεων».
Και τουλάχιστον στην πρώτη φάση τους θα είναι ένα ισχυρό σημείο αναφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι η κατακερματισμένη Ευρωζώνη και το Ευρώ θα αισθανθούν πάνω τους όλες τις συνέπειες αυτής της κρισιακής οικονομικής και πολιτικής πίεσης…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις