Οικονομία

Το πλεόνασμα των 6 δισ. φέρνει νέα σενάρια για στήριξη σε ευάλωτους – Τα μέτρα που εξετάζονται

Με την ακρίβεια στα είδη διατροφής να επιμένει, την αναταραχή στη Μέση Ανατολή να «υπόσχεται» ακριβό πετρέλαιο και γενικότερη αναστάτωση στην οικονομία, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν μέτρα στήριξης και κονδύλια προκειμένου να στηρίξουν τους ευάλωτους.

Τα στοιχεία, μάλιστα, από την πορεία των φορολογικών εσόδων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν χθες (16.10.2023) από το υπουργείο Οικονομικών, δημιουργούν προσδοκίες ότι μπορεί να βρεθεί ο δημοσιονομικός εκείνος χώρος που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προβεί σε νέες διορθωτικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή ενίσχυσης των αδυνάμων με νέα μέτρα στήριξης και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Οριστικές αποφάσεις πάντως για το αν θα υπάρξουν ή όχι νέα στοχευμένα μέτρα θα ληφθούν στις αρχές Δεκεμβρίου και αφού έχει υπάρξει σαφής εικόνα για την πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο, αλλά και ενδείξεις για την αντίστοιχη πορεία του Νοεμβρίου.

Με την συνεκτίμηση των παραπάνω στοιχείων θα υπάρξει και η δυνατότητα να προσδιοριστεί το εύρος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από την πρόβλεψη του προσχεδίου για 2,3%, πιθανότατα θα ανοίξει ο δρόμος για «διορθωτικές» κινήσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πάντως δεν πανηγυρίζει και αυτό διότι ναι μεν υπάρχει ικανοποίηση από το τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα των 6 δισ. ευρώ, από το οποίο όμως το μεγαλύτερο μέρος αν όχι το σύνολο ήδη έχει ξοδευτεί σε μέτρα τα οποία ήδη έχουν εξαγγελθεί και είτε υλοποιούνται είτε θα υλοποιηθούν άμεσα.

Εκεί που πραγματικά ελπίζουν είναι η δυναμική που έχει δημιουργηθεί να συνεχιστεί. Εφόσον αυτό συμβεί τότε μπορεί να ελπίζουμε σε μία υπέρβαση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 1,1% του ΑΕΠ, που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Στην περίπτωση που υπάρξει μία υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 0,2% – 0,4% δημιουργεί ένα μαξιλάρι που μπορεί να κυμανθεί από 400 έως και 800 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω πάντως αποτελούν σενάρια και όλες αυτές οι εξελίξεις θα συνεκτιμηθούν από την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει σε νέες έκτακτες παρεμβάσεις, οι οποίες θα είναι στοχευμένες, καθώς υπάρχουν και οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν να κάνουν με την διαφύλαξη της δεξαμενής των ταμειακών διαθέσιμων, προκειμένου η στάθμη να μην πέσει κάτω από τα 35 – 36 δισ. ευρώ καθώς αποτελούν ασπίδα για φθηνότερο δανεισμό και η αποκλιμάκωση του χρέους στο 152,2% του ΑΕΠ το 2024 από 159,3% το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επέκταση για ένα ακόμα εξάμηνο έως το τέλος Ιουνίου του 2024 της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό με τα σενάρια να προβλέπουν επιλεκτική – για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες – παράταση της έκπτωσης με στόχο να περιοριστεί η «τρύπα» των 250 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Παράλληλα, στο τραπέζι ως σενάριο υπάρχει το ενδεχόμενο χορήγησης μιας νέας επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτους και ανέργους, καθώς και πρόσθετες παρεμβάσεις στα καύσιμα με απευθείας επιδοτήσεις στην αντλία, εφόσον οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ πέρυσι τα Χριστούγεννα είχε στοιχίσει 232 εκατ. ευρώ και άλλα 94 εκατ. ευρώ η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα