Ο μεγάλος κίνδυνος, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, προέρχεται από το Σκοπιανό και όχι το δημοσιονομικό μέτωπο. Η απόφαση που θα ληφθεί από τους δανειστές είναι πρωτίστως πολιτική. Η Γερμανία που ουσιαστικά ηγείται της ομάδα των Ευρωπαίων, είναι υπέρμαχη του να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα του ονόματος και υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα είχε σοβαρές αντιρρήσεις να πριμοδοτήσει την κυβέρνηση Τσίπρα με ένα δώρο σαν και αυτό της αναβολής – ματαίωσης της προγραμματισμένης περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Τι θα συμβεί όμως αν τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία για το Σκοπιανό; Ουδείς μπορεί να μιλήσει με απόλυτη σιγουριά, για το αποτέλεσμα μίας τέτοιας εξέλιξης. Είναι σίγουρο πάντως ότι οι δανειστές και δη οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι και τόσο θερμοί και ίσως να κάνουν και δεύτερες σκέψεις.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξοι και δεν θέλουν να μπουν σε αυτή την συζήτηση για τέτοια ενδεχόμενα.
Κόντρα Χουλιαράκη – Κουτεντάκη
Στο υπουργείου συνεχίζουν να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις και τις διαρροές τους. Χαρακτηριστική είναι η διαφωνία των πρώην συνεργατών. Του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και τους επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Φραγκίσκου Κουτεντάκη. Ο Γιώργος Χουλιαράκης χαρακτήρισε ως λάθος την κριτική που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κατέθεσε προϋπολογισμό με δύο σενάρια, υποστηρίζοντας πως η μορφή του κειμένου είναι η προβλεπόμενη από τους κανόνες της ευρωπαϊκής επιτροπής.
Η απάντηση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ήρθε από τον Χρήστο Σταϊκούρα που επισήμανε πως την ορολογία των δύο σεναρίων υιοθέτησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής όπου προΐσταται ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης. «Κάνει λάθος» επέμεινε ο κ. Χουλιαράκης αδειάζοντας τον στενό του συνεργάτη και πρώην επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Πέραν αυτών ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος κατά την έναρξη της συζήτησης του προσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου ζήτησε εξηγήσεις καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα στο κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή είναι διαφορετικό με αυτό που περιλαμβάνει το προσχέδιο που διαβιβάστηκε στην ευρωπαϊκή επιτροπή.
Απαντώντας ο Γ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο προσχέδιο που έχουν στα χέρια τους οι Έλληνες βουλευτές υπολογίστηκε με την μεθοδολογία της μακροοικονομικής εποπτείας ενώ το αντίστοιχο κείμενο που δόθηκε στις Βρυξέλλες ακολουθεί την ευρωπαϊκή μεθοδολογία (ESA)
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα με την περικοπή των συντάξεων θα διαμορφωθεί σε 4,4% κατά ESA ή σε 4,14% του ΑΕΠ με την μέθοδο της μακροοικονομικής εποπτείας.
Στο σενάριο που οι περικοπές δεν εφαρμοστούν το πρωτογενές θα διαμορφωθεί σε 3,8% ή 3,56% αντίστοιχα.
Του Θανάση Παπαδή