Γιατί το κυβερνητικό ταγκό στο Παρίσι με την τρόικα δεν προετοιμάστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα, τόσο επικοινωνιακά όσο και σε επίπεδο σχεδίων, προγραμμάτων και παρεμβάσεων ώστε να κερδηθούν εκείνα που θεωρούνται απαραίτητα για να προχωρήσει η χώρα στην ανάπτυξη που η τρόικα τορπιλίζει με την παράλογη εμμονή στην υπερφορολόγηση, την περικοπή μισθών, συντάξεων και το “κουτσούρεμα” δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Επικοινωνιακά είδαμε το αλαλούμ της καλλιέργειας προσδοκιών, τον πληθωρισμό “κόκκινων γραμμών” και την πολεμική διάθεση της κυβέρνησης η οποία εμφανιζόταν λες και στο Παρίσι δεν θα πήγαινε για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, αλλά θα εκστράτευε για να εκμηδενίσει την τρόικα. Μακάρι τα προηγούμενα να ήταν αληθινά, γιατί θα σήμαινε ότι επανακτήσαμε ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας και τις αποφάσεις παίρνουμε εμείς και όχι οι κακοί και αποκρουστικοί δανειστές.
Αλλά δυστυχώς όνειρο ήταν και αν κάποιοι κοκορόμυαλοι το συνέχιζαν μπορεί να εξελισσόταν σε εφιάλτη. Ευτυχώς που ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε να προσγειώσει όσους είχαν πάρει θέση στο κόπκιτ και ετοιμάζονταν να βομβαρδίσουν την τρόικα. Λίγη σοβαρότητα από την αρχή όχι μόνο δεν θα έβλαπτε, αλλά θα έδειχνε πως υπευθυνότητα, σχεδιασμός και προγραμματισμός χαρακτηρίζει τις πράξεις της κυβέρνησης.
Αν υπήρχαν οι προαναφερόμενες αρετές για τις οποίες δεν έχουν διακριθεί και δεν διακρίνονται οι Ελληνες πολιτικοί, γιατί κολυμπάνε στο λαϊκισμό, θα είχαν βρεθεί εγκαίρως και τα ισοδύναμα για να πετύχουν την έγκριση στο αίτημα των φοροελαφρύνσεων.
Γιατί μπορούν να τα βρουν αρκεί να θέλουν. Παράδειγμα το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, που φανερώνει και τον παραλογισμό του συστήματος.
Αύξησαν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ανέβασαν τις τιμές στα ύψη και το αποτέλεσμα ποιό ήταν; Λιγότερα έσοδα και ξεπάγιασμα των πλέον αδύναμων πολιτών που δεν μπορούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Την ίδια ώρα ο χορός των λαθρεμπόρων το οποίο υποτίθεται θα τσάκιζαν με το μέτρο, προκάλεσε απώλειες 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Αν αυτό δεν αποτελεί την κορωνίδα της αβελτηρίας (για να μην πούμε κάποιο πιο χοντρό χαρακτηρισμό), τότε τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ανυπαρξία θέλησης, αδυναμία αντιμετώπισης των λαθρεμπόρων ή υποταγή στα κυκλώματα.