Η επίσκεψη του πρωθυπουργού την προσεχή Πέμπτη στο Βερολίνο θα ξεκαθαρίσει εν πολλοίς την κατάσταση σε ότι αφορά το περιεχόμενο του πακέτου της ΔΕΘ.
Από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πακέτο παροχών στην ΔΕΘ, αλλά πακέτο που θα έχει αναπτυξιακή προοπτική.
Η ΔΕΘ περνά από το… Βερολίνο
Στην γερμανική πρωτεύουσα ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει ένα σαφές δείγμα των προθέσεών του. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση ότι λέει το εννοεί και το πιστεύει και δεν το πράττει επειδή το ζητάνε οι δανειστές. Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών να ακούσουν από γερμανικά χείλη να προχωρήσουν στο σχεδιασμό τους. Θέλουν όμως να δουν το κλίμα που υπάρχει στο Βερολίνο απέναντι στην χώρα και εν συνεχεία να καθορίσουν το περιεχόμενο των παρεμβάσεων που θα γίνουν, καθώς επίσης και τον χρόνο που αυτό θα συμβεί.
[read4more]
Υπάρχουν κάποια θέματα που ούτως ή άλλως έχουν κλείσει για το 2020 και κάποια άλλα που μένουν ανοικτά και θα κριθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ήδη ο πρωθυπουργός επανέλαβε την δέσμευση για μείωση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα κέρδη που θα παραχθούν το 2019 και άλλες τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες για αυτά του 2020, έτσι ώστε να φτάσει στο 20%.
Παρεμβάσεις θα υπάρξουν επίσης και στην φορολογία των φυσικών προσώπων με στόχο ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να πάει στο 9% από 22% που είναι σήμερα και ο ανώτατος στο 40% από 45%.
Ένα άλλο μέτρο που έχει στην ατζέντα της η κυβέρνηση είναι η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης θα υπάρξει έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για επισκευές στο ακίνητο του ιδιοκτήτη.
Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει και ένα μείωση στον ΕΝΦΙΑ, εκτός από αυτή που ήδη θα ισχύσει με τα νέα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν το επόμενο 10ήμερο στο taxis και θα είναι μειωμένα κατά 10% – 30%.
Πολλά “παίζουν”
Όλα τα παραπάνω είναι μεν στο τραπέζι, αλλά για τον χρόνο εφαρμογής τους, υπάρξουν πολλές παράμετροι που θα επηρεάσουν. Πρώτος και καλύτερος, η πορεία των εσόδων. Αν ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% εφέτος φανεί ότι πιάνεται με σχετική ευκολία, τότε είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για περισσότερες παρεμβάσεις. Αν όχι τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και με δεδομένου ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν επ’ ουδενί να θέσουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική πειθαρχεία, αφού όπως πιστεύουν αυτή θα τους δώσει το διαβατήριο να κερδίσουν την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021.
*Του Θανάση Παπαδή.