Κυριακή, 1 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Το “βρώμικο” παιχνίδι της Moody’s “χτυπάει” τις ελληνικές τράπεζες και το χρηματιστήριο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Η Moody’s συνέχισε τις προκλήσεις και υποβάθμισε έξι κύριες ελληνικές τράπεζες
– Και η Fitch στο δρόμο της Moody’s: “Θα συνεχίσουμε να αμφισβητούμε τις προσπάθειες της ευρωζώνης”
– Το αποδοκίμασε η Ε.Ε. αλλά η ΕΚΤ βάζει εξαιτίας του “καπέλο” 5% στα ελληνικά ομόλογα
– Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.

Το “βρώμικο” παιχνίδι που παίζει η Moody’s σε βάρος της ελληνικής οικονομίας αλλά και του ευρώ, παρ’ ότι αποδοκιμάζεται από την Ε.Ε. έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις. Μάλιστα, ούτε 24ωρες από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε και στην υποβάθμιση των κύριων ελληνικών τραπεζών λόγω των αμφιβολιών που έχει για την ικανότητα της Αθήνας να υποστηρίξει το τραπεζικό της σύστημα.

Ειδικότερα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της Εθνικής Τράπεζας σε Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2), της EFG Eurobank Ergasias SA σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Alpha Bank AE σε Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3), της Αγροτικής Τράπεζας σε Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3, της Emporiki Bank σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2 και της General Bank (Γενικής Τράπεζας ) σε Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2. Ταυτόχρονα, η Moody΄s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Ba1 και της Attica Bank SA σε Ba2. 

Επιπλέον, η Moody΄s τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 της Marfin Egnatia Bank σε αναθεώρηση με αβέβαιη κατεύθυνση, ενώ τοποθετεί τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση Prime-2 σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση. Η Moody’s τόνισε ότι η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με τις δυνατότητες των ίδιων των τραπεζών αλλά με το γεγονός ότι μειώνεται η αξιολόγησή της όσον αφορά τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα λόγω της υποβάθμισης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, στην οποία προχώρησε χθες. 

Χθες το μεσημέρι, εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να επιβάλει «καπέλο» 5% στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται από τις τράπεζες προκειμένου να τις χρηματοδοτήσει.

Έτσι θα γίνει ακόμη πιο ακριβό για τις ελληνικές τράπεζες το χρήμα που πρέπει να δανείζονται κάθε μέρα για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Και αυτό γιατί λόγω της κρίσης έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των τραπεζών που δανείζουν η μια την άλλη και έτσι η προσφυγή στην ΕΚΤ είναι πολλές φορές μονόδρομος για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. 

Αυτή η απόφαση της ΕΚΤ στην ουσία ακριβαίνει το χρήμα των τραπεζών και για το λόγο αυτό είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα προχωρήσεις σε αυξήσεις επιτοκίων για να προσελκύσουν καταθέσεις και φυσικά θα αυξήσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, προκειμένου να έχουν στα ταμεία τους περισσότερα χρήματα.

Η απόφαση της Moody’s ανακοινώθηκε τη μέρα που η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έκαναν τις πρώτες θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία. 

Τον ίδιο προκλητικό δρόμο με την Moody’s ακολουθεί και η Fitch, η οποία αν και υποστηρίζει πως δεν προτίθεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, στέλεχος του οίκου δηλώνει προκλητικά ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν να αμφισβητούν τις δεσμεύσεις της ευρωζώνης. 

Όλες αυτές οι προκλητικές μεθοδεύσεις είχαν άμεσο αντίκτυπο και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και άρχισε με θετικό πρόσημο, εν συνεχεία ακολούθησε η απόφαση της ΕΚΤ και ο Γενικός Δείκτης άρχισε να έχει απώλειες με τις οποίες και έκλεισε τελικά.

Διαβάστε επίσης:
Γ. Παπανδρέου: Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση από την Moody’s

Fitch: Οι οίκοι θα συνεχίσουν να αμφισβητούν την ευρωζώνη 

Παιχνίδι της Moody’s σε βάρος της Ελλάδος

Οι πιέσεις στις τράπεζες χάλασαν το ανοδικό σερί

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε