Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά επισήμως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης, η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.
Αυτό ακριβώς δεν είναι πολύ ενθαρρυντικό νέο, καθώς το χρέος είναι ένα ακανθώδες θέμα και δεν πρόκειται να υπάρξει λύση μέχρι τη Δευτέρα στο Eurogroup. Αυτο σημαίνει πως δεν θα δοθούν χρήματα στην Ελλάδα και έτσι μπορεί να θεωρηθεί αυτή η κίνηση μία “μπαμπέσικη” κίνηση των δανειστών για να στριμώξουν ακόμα περισσότερο την ελληνική πλευρά.
Εν τω μεταξύ, πηγές της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν ότι σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) για το συνολικό πακέτο μέτρων και τον “εφεδρικό μηχανισμό”. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Αυτό το σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα εάν τη Δευτέρα δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και επομένως θα πρέπει να βρεθει λύση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή εάν δεν υπάρξει λύση τη Δευτέρα και σε αυτή την επίδιωξη η Ελλάδα έχει σύμμαχο και τη Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες του νότου. Αυτός άλλωστε είναι και ένας τρόπος να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Β. Σόιμπλε, ο οποίος δεν παραλείπει διαρκώς να βάζει εμπόδια στη σύναψη συμφωνίας.
Άλλωστε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή του κ Σόιμπλε, σημείωσε πως “στα θέματα ουσίας (της διαπραγμάτευσης) έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα ότι έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα κάποια κινητικότητα”, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες πως ο λεγόμενος ο αυτόματος μηχανισμός ή κόφτης δαπανών μπορεί να ισχύσει και μετά το 2018. Αυτό είναι κάτι που ζητούν οι δανειστές αλλά και η ελληνική πλευρά δεν το βλέπει αυτό αρνητικά θεωρώντας το άλλη μία εγγύηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.