Οικονομία

Τόμσεν: Επείγει να κλείσει η συμφωνία – Μετά η συζήτηση για το χρέος

Τη σημασία να κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών επισήμανε ο Πων Τόμσεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι με την επιστροφή των θεσμών θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

 

“Κάναμε καλή πρόοδο στις συζητήσεις για το πρόγραμμα με τις ελληνικές αρχές”, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Οπως είπε, υπάρχει πρόοδος για να επιστρέψουν οι θεσμοί και με το μομέντουμ που υπάρχει, πιστεύω ότι θα θα έχουμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Μετά θα πρέπει να συζητήσουμε για το χρέος, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αυτές οι συζητήσεις θα αρχίσουν σύντομα. «Όταν θα έχουμε μια πλήρη συμφωνία θα πάμε στο συμβούλιο».

Ο ίδιος εκτίμησε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση. Για το λόγο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστικά του επείγοντος.
Ξεκαθάρισε δε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά αν προηγουμένως εκτός από τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των μέτρων για το δημόσιο χρέος.
Ειδικότερα για την βιωσιμότητα του χρέους όπως απεκάλυψε ο κ. Τόμσεν το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί στον προϋπολογισμό της υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) και δεύτερον να εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

Η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο Π.Τόμσεν.
Ο ίδιος απεκάλυψε ότι το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ή το αργότερο το 2019. Ωστόσο όπως είπε η διαφορά ενός χρόνου είναι άνευ σημασίας για την βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν αποτελεί ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως διευκρίνισε τούτο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται στην Ελλάδα από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα να διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι τόσο η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όσο και του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι οποίες, όπως είπε, σχεδόν έχουν συμφωνηθεί, δεν πρέπει να έχουν ως στόχο την πρόσθετη λιτότητα στην Ελλάδα. Αντιθέτως θα πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι θετικό στην ανάπτυξη.

Ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον Προϋπολογισμό του 2016 ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπε και η ελληνική κυβέρνηση καταθέτοντας τον Προϋπολογισμό του 2016.
Εκτίμησε τέλος ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα