Οικονομία

Τον Δεκέμβριο πέφτουν οι υπογραφές για τον αγωγό East Med

Διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, πρόκειται να υπογραφεί τον προσεχή Δεκέμβριο στην Κύπρο.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Ο Est Med είναι μέρος των επενδύσεων που υλοποιούνται ή είναι στη φάση του σχεδιασμού, είπε ο υπουργός.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2018 και να ολοκληρωθεί το 2020 μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP. Περιλαμβάνεται επίσης η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη τρίτης δεξαμενής που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2018, καθώς και ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη για τον οποίο αναμένεται σύντομα η οριστικοποίηση του επενδυτικού σχήματος. Και για το νότιο διάδρομο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου ο υπουργός είπε ότι “ανοίγουμε το διάλογο” ενώ επανέλαβε ότι τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εξ ορισμού χώρα-κλειδί για τη μεταφορά φυσικού αερίου και παρουσίασε τους τέσσερις πυλώνες της ενεργειακής στρατηγική της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της χονδρικής και λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, τη δημιουργία πολλαπλών εισόδων φυσικού αερίου και την επιδίωξη της προοπτικής να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα παραγωγής με τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που είναι σε εξέλιξη.

Στο ίδιο συνέδριο ο τομεάρχης ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε πολιτικές επιλογές παρελθόντων ετών να καταρρεύσουν μαζί με το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και ο κ. Σκρέκας τάχθηκαν κατά της προοπτικής κατασκευής πυρηνικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα. “Το θέμα, είπε ο κ Σταθάκης, δεν είναι στην ατζέντα”.

Ο αντιπρόεδρος της Rothschild, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Ιταλικής ΕΝΙ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και πρόσθεσε πως το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ θα βοηθήσει αλλά δεν είναι πανάκεια. “Χρειάζεται, είπε, μία λογική πολιτική για εναλλακτικές πηγές που δεν αντικρούονται μεταξύ τους. Όποιο σχέδιο και αν ακολουθηθεί θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Χρειάζεται στρατηγική για τη διασφάλιση ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ”.

Ο γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund της Ρωσίας, Konstantin Simonov ανέφερε ότι στα τέλη του 2019 θα γίνουν οι πρώτες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα. Παρουσίασε επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τιμές του ρωσικού αερίου είναι σημαντικά φθηνότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Τέλος η εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Kate Marie Byrnes ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. “Η γεωγραφία, ανέφερε χαρακτηριστικά, ορίζει το πεπρωμένο”, προσθέτοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να προσφέρει διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ΗΠΑ, τόνισε, ήταν είναι και θα είναι εταίρος της Ελλάδας στην προσπάθεια διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού και επανέλαβε την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στα έργα που συνδέονται με αυτό το στόχο και με τον περιορισμό της εξάρτησης από έναν προμηθευτή.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα