Δευτέρα, 7 Οκτ.
23oC Αθήνα

Τώρα οι τράπεζες θέλουν ιδιωτικοποίηση

Τώρα οι τράπεζες θέλουν ιδιωτικοποίηση

Και τώρα ιδιωτικοποίηση. Είναι το νέο εγχείρημα που βάζουν σε κίνηση οι τράπεζες, μετά τα επιτυχημένα stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να γλιτώσουν από την τρόικα.

Ολοι σχεδόν οι τραπεζίτες θεωρούν πως ο κορσές της τρόικα είναι πολύ στενός για τις τράπεζες, όπως και η επιτήρηση από την DG Comp (αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν) και επιθυμούν διακαώς να απαλλαγούν.

ο κορσές της τρόικα είναι πολύ στενός για τις τράπεζες

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το υπουργείο Οικονομικών και το μήνυμα έστειλε αρμόδιος παράγοντας ο οποίος δήλωσε ότι «η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει την σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς, την σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους».

Το κλειδί βεβαίως κρατά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο έχει στα χέρια τους τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το ΤΧΣ είναι μέτοχος της Alpha Bank σε ποσοστό 69,9%, στην Πειραιώς κατέχει το 67,3%, στην Εθνική το 57,2% και στη Eurobank το 35,4%.

Από τα νούμερα φαίνεται ότι ουσιαστικά η Eurobank είναι ιδιωτική τράπεζα αφού το ΤΧΣ κατέχει μόνο το 35,4%, ενώ στις άλλες τρεις κατέχει την πλειοψηφία.

Το μέσο που βλέπουν ως πιο πρόσφορο είναι η ανταλλαγή των warrants με δωρεάν μετοχές.

Οι επόμενες κινήσεις τοποθετούνται τους πρώτους μήνες του 2015 και μετά την ολοκλήρωση της άσκησης της τρίτης περιόδου της επαναγοράς των warrants η οποία θα διαρκέσει από τις αρχές Δεκεμβρίου ως τις αρχές Ιανουαρίου.

Βεβαίως, το πώς θα κινηθούν τα πράγματα θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως από το κλίμα που θα δημιουργηθεί στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ένα άλλο στοιχείο που αναμένεται να επιδράσει είναι τα ποσά που θα μπορέσει να εισπράξει το ΤΧΣ και τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του χρέους του Δημοσίου.

Για το σκοπό αυτό το ΤΧΣ αναμένεται να αναθέσει σε ξένο οίκο τη μελέτη για τα κεφάλαια που θα μπορέσει να ανακτήσει από τα τις συμμετοχές που έχει στις 4 τράπεζες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε