Site icon NewsIT
07:09 | 05.06.20

Τουρισμός και… κορονοϊός θα κρίνουν αν χαμόγελα για τη μικρή ύφεση ήταν δικαιολογημένα

Τουρισμός και… κορονοϊός θα κρίνουν αν χαμόγελα για τη μικρή ύφεση ήταν δικαιολογημένα

A Culture ministry employee wearing a face mask stands in front of the Parthenon temple as the Acropolis archaeological site opens to visitors, following the easing of measures against the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Athens, Greece, May 18, 2020. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Θανάσης Παπαδής

Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία εφέτος είναι το μέγεθος της ύφεσης. Όλοι προετοιμάζονται για μία μείωση του ΑΕΠ κοντά στα επίπεδα του 10%, αν και έχουν προσδοκίες για καλύτερη επίδοση, αν μπορέσει να δουλέψει έστω με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς η βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή ο τουρισμός.

Τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία έχει αντοχές και έφερε έστω και δειλά χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο. Η ελληνική οικονομία είχε ύφεση 0,9%, ενώ την ίδια στιγμή ο μέσος όρος της ύφεσης στις οικονομίες της Ευρωζώνης ήταν 3,2%.

Click4more Η Φινλανδία απειλεί με βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ.

Ωστόσο όλοι ξέρουν ότι τα δύσκολα για την χώρα είναι μπροστά. Το πρώτο 3μηνο έφερε μεν σχετικά καλό αποτέλεσμα, αλλά το δεύτερο θα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το χειρότερο εδώ και πολλές 10ετίες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την παγκόσμια οικονομία.

Πολλοί αναλυτές βλέπουν ύφεση το δεύτερο 3μηνο σε διψήφια επίπεδα και πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι το 3ο τρίμηνο που ξεκινάει από τον επόμενο μήνα. Το πόσοι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα και ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα είναι τα δύο μεγάλα ζητούμενα που θα κρίνουν και την τελική επίδοση της χώρας.

Στο υπουργείο Οικονομικών η εκτίμηση για την ύφεση του 2020 θα είναι στην περιοχή του 8% και μέχρι στιγμής, λένε, ότι δεν έχουν λόγο να την αλλάξουν. Ωστόσο πιστεύουν ότι μία σχετικά καλή επίδοση του τουρισμού, και κυρίως χωρίς κάποιο μεγάλο πισωγύρισμα στο υγειονομικό πεδίο, τότε μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει την έκπληξη και στην οικονομία, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θετική έκπληξη

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με το πρώτο 3μηνο του 2019 και κατά 1,6% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή το τελευταίο της περυσινής χρονιάς. Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία άρχισαν να διαφαίνονται μετά το πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου, ενώ στα μέσα Μαρτίου υπήρξε το lockdown.

Τα αντίστοιχα οικονομικά μεγέθη στην Ευρώπη είχαν ως εξής:

  • Πτώση 3,8% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ στην ΕΕ μειώθηκε κατά 3,3% το ίδιο διάστημα. Μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ σημειώθηκε στη Γαλλία (5,8%), τη Σλοβακία (5,4%), την Ισπανία (5,2%) και την Ιταλία (4,7%).
  • Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 3,2%. και της ΕΕ κατά 2,6%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες μειώσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2009. Μεγαλύτερη ετήσια πτώση του ΑΕΠ σημειώθηκε στη Γαλλία (5,4%), την Ιταλία (4,8%), την Ισπανία και τη Σλοβακία (4,1%).

Click4more Βολές κατά ριπάς από την Λαγκάρντ: Νέα ένεση 600 δισ. από την ΕΚΤ για αγορά ομολόγων

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε 3μηναία βάση και σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα καταγράφεται μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,9%, ενώ αντίθετα αυτή του δημοσίου καταγράφει άνοδο κατά 2,3%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8%.

Σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2019 η εικόνα είναι ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Για τα νοικοκυριά η μείωση είναι 0,7% ενώ στο δημόσιο σημειώνεται άνοδος 2%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version