Σάββατο, 23 Νοε.
12oC Αθήνα

Τουρκική “επέλαση” στην Αφρική

Τουρκική “επέλαση” στην Αφρική

”Η Αφρική είναι πιο επικίνδυνη, αλλά μπορούμε να βγάλουμε λεφτά.Έρχονται κι άλλοι Τούρκοι” σχολιάζει Τούρκος επιχειρηματίας στους Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

Συντεταγμένη προώθηση βαθιά στην Αφρική πραγματοποιεί η Τουρκία, ακολουθώντας την Κίνα, την Βραζιλία και την Ινδία στην αναζήτηση ασφαλούς οικονομικής και πολιτικής επιρροής στην ήπειρο. Καθώς η Άγκυρα κοιτάζει να απομακρυνθεί από την καταπονημένη ευρωπαϊκή οικονομία, αναζητεί όχι μόνο νέες αγορές, αλλά και μια πιο εξέχουσα θέση στο διεθνές στερέωμα.

Στα τρία τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει ανοίξει 19 νέα προξενεία στην Αφρική. Διαθέτει σήμερα 26 προξενεία νότια της Σαχάρας κι θα έχει εγκαθιδρύσει διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Τσαντ, την Γουινέα και το Τζιμπουτί μέσα στον Ιανουάριο, ενώ ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επισκέψεις στην Γκαμπόν, την Νιγηρία και την Σενεγάλη.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν την Σομαλία, όπου η χώρα έχει καθιερώσει έντονη παρουσία, ως το «βαρόμετρο» του ανοίγματός τους. Ο κ. Erdogan έγινε το 2011 ο πρώτος μη Αφρικανός ηγέτης που επισκέφθηκε την Σομαλία σε 20 χρόνια. «Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν δεσμοί, να κλείσουν αποστάσεις, να πάμε σε μέρη που δεν έχουμε ξαναπατήσει,” σχολιάζει Τούρκος αξιωματούχος.

Τα ταξίδια στην περιοχή έχουν διευκολυνθεί. Τον περασμένο μήνα η Turkish Airlines που ανήκει κατά 49% στο κράτος, ανακοίνωσε την έναρξη απευθείας πτήσεων σε τέσσερις νέους προορισμούς στην υπο-Σαχάρια Αφρική, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 24.

Με την υποστήριξη αυτής της διπλωματικής και ταξιδιωτικής ανάπτυξης, το εμπόριο της Άγκυρας με την υπο-Σαχάρια Αφρική εκτινάχθηκε από τα 742 εκατ. δολ. το 2000 στα σχεδόν 7,5 δισ. δολ. το 2011.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας Selim Bora σημειώνει ότι ο τουρκικός κατασκευαστικός κλάδος επεκτείνεται από την βόρειο Αφρική στις πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρες της δυτικής Αφρικής. Ήδη, η περιφέρεια αντιστοιχεί στο 40% των εσόδων του ομίλου του, που σημαίνει συνολικά έσοδα της τάξης των 300 εκατ. δολ. τον χρόνο.

Τα έργα όπως του κατασκευαστή S. Bora έχουν ευρύτερες οικονομικές επιδράσεις. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Erdem Basci, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, εντόπισε την Αφρική μαζί με την Ρωσία και την Μέση Ανατολή ως περιοχή με ταχέως αυξανόμενη «όρεξη» για εισαγωγές, που θα βοηθήσει την Τουρκία να εφαρμόσει την διασπορά από την ΕΕ. «Οι επιχειρηματίες μας αναπτύσσονται με εξαιρετική ταχύτητα και ελαστικότητα σε αυτές τις αγορές,» σχολίασε.

Η κίνηση της Άγκυρας δεν είναι εντελώς καινούργια. Ο Sinan Ulgen, Τούρκος πρώην διπλωμάτης που εργάζεται σήμερα στην Carnegie Europe, τονίζει ότι η κίνηση ξεκίνησε όταν η Τουρκία άρχισε την επιτυχή εκστρατεία της για ένταξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2009-2010. Με 55 χώρες, η Αφρική εκπροσωπεί σήμερα πάνω από το ένα τέταρτο των μελών του ΟΗΕ, που είναι μεγάλο απόθεμα ψήφων για ένα κράτος που θέλει να επενδύσει πολιτικά στην περιφέρεια.

Ο κ. Ulgen προειδοποιεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Τουρκία είναι οι «μεγάλες προσδοκίες»: Η οικονομία των 800 δισ. δολ. της Άγκυρας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με τους πόρους των Βρυξελλών ή του Πεκίνου. Επιπλέον, το εμπόριο με την υπο-Σαχάρια Αφρική εξακολουθεί να εκπροσωπεί ένα πολύ μικρό κομμάτι από το συνολικό εμπόριο των 376 δισ. δολ. της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι επιχειρηματίες και πολιτικοί της Τουρκίας κοιτάζουν όλο και περισσότερο στην Αφρική. Ο Τούρκος επιχειρηματίας του κατασκευαστικού τομέα Erbil Oksuz που δουλεύει στην Ουγκάντα επί ένα χρόνο, παραπονιέται για τους κινδύνους ασφαλείας και υγείας που υπάρχουν καθώς και την ισχυρή παρουσία των κινεζικών επιχειρήσεων. Τρέφει όμως ενθουσιασμό για τις ανάγκες της χώρας σε υποδομές και τις ανακαλύψεις πετρελαίου. «Αξίζει την προσπάθεια… Η Αφρική είναι πιο επικίνδυνη, αλλά μπορούμε να βγάλουμε λεφτά», σχολιάζει. «Έρχονται κι άλλοι Τούρκοι».

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε