Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Τράπεζα Πειραιώς: Το παρασκήνιο που “μπλοκάρει” τη νέα διοίκηση

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)
Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

Το παρασκήνιο και οι αιτίες της δυστοκίας για την τοποθέτηση νέας ηγεσίας στην Τράπεζα Πειραιώς. Ποια ονόματα ακούγονται ως επικρατέστερα για τη νέα διοίκηση και γιατί συναντήθηκαν Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Στουρνάρας.

Εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα και διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον της τράπεζας Πειραιώς είναι οι αιτίες που προκαλούν δυστοκία στην επιλογή του προέδρου και προπαντός του διευθύνοντος συμβούλου. Πλούσιο το παρασκήνιο και πολύ έντονες οι δράσεις και οι αντιδράσεις των πρωταγωνιστών.

Η μία πλευρά υποστηρίζει ότι η τράπεζα θα πρέπει να παίξει το ρόλο της πραγματικής τράπεζας που στηρίζει την ελληνική οικονομία, συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση και από την καλή πορεία της οικονομίας θα κερδίσει η ίδια και οι μέτοχοι.
Η άλλη πλευρά προσδοκά και επιδιώκει γρήγορες υπεραξίες, πολλά και γρήγορα κέρδη από τα “κόκκινα” δάνεια μέσω της ανάληψης της διαχείρισης και προπαντός της αγοράς αυτών σε χαμηλές τιμές.

Το πρώτο στρατόπεδo, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, απαρτίζουν οι Ελληνες μέτοχοι της τράπεζας με εκφραστή τους τον επίτιμο πρόεδρο Μιχάλη Σάλλα, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τη δεύτερη ομάδα αποτελούν ξένοι επενδυτές που κατέχουν το 20% περίπου με επικεφαλής τον Αμερικανό Πόλσον. Οι επενδυτές αυτοί επιθυμούν να αγοράσουν τα “κόκκινα” δάνεια και μέσα από αυτά να αποκομίσουν πολλά κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η αντίπαλη ομάδα των Ελλήνων μετόχων, θεωρεί πως δεν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας, των πολιτών και της οικονομίας η προαναφερόμενη πολιτική, πράγμα που αντανακλάται και από την πρόταση Σάλλα για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” στεγαστικών δανείων μέσω του sales and leases back, που θα αποτρέψει του πλειστηριασμούς ενισχύοντας παράλληλα τους ισολογισμούς της τράπεζας.

Η αντιπαλότητα των δύο πλευρών ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό και πέρασε από διάφορα στάδια και το αποτέλεσμα ως σήμερα είναι η αδυναμία εξεύρεσης προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κοινής αποδοχής, αφού η κάθε πλευρά θεωρεί πως αυτά τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη θα γείρουν την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να μην συμπίπτουν οι προτιμήσεις και οι επιλογές και να διαιωνίζεται το κενό σταθερής και διαρκούς εξουσίας και διοίκησης.
Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, γιατί προκαλεί ζημιά στην τράπεζα Πειραιώς, ενώ η τοποθέτηση νέων διοικήσεων στις τράπεζες αποτελεί και προαπαιτούμενο της νυν αξιολόγησης.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους κινητοποιήθηκαν και συναντήθηκαν χθες οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας. Επιδίωξή τους να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να πάρει τέλος το σίριαλ και να βρεθεί επιτέλους μία λύση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τη θέση του προέδρου έχει καπαρώσει ο Γιώργος Χατζηνικολάου στέλεχος του ISDA και εκ των πρωταγωνιστών της προηγούμενης ρύθμισης του χρέους, ενώ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου κονταροχτυπιούνται ένα νυν στέλεχος της Πειραιώς και ένα επικεφαλής συστημικής τράπεζας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε