Ομόλογα 2 δισ. ευρώ έχουν εκδώσει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα στις αγορές για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Τα κεφάλαια που άντλησαν οι τράπεζες θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL (Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων – Minimum Required Eligible Liabilities – MREL).
Οι τραπεζικές ομολογιακές εκδόσεις του 2024 που γίνονται πλέον με τη χώρα να έχει την επενδυτική βαθμίδα, ξεκίνησαν στις 9 Ιανουαρίου (2024) από την Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ και η έκδοση καλύφθηκε πάνω από τρεις φορές. Αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης ήταν το επιτόκιο του ομολόγου να υποχωρήσει στο 7,375%, από την περιοχή του 7,75% που ήταν η αρχική εκτίμηση του αναδόχου, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικώς στο 7,25%.
Σημειώνεται ότι τη σκυτάλη για έκδοση ομολόγου είχε δώσει στην Τράπεζα Πειραιώς η Eurobank, η οποία είχε ολοκληρώσει στις 21 Νοεμβρίου 2023 έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο που ανέδειξε η έκδοση ανήλθε στο 5,875%, ενώ η συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση ήταν η πρώτη από τράπεζα μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Στις 19 Ιανουαρίου, η Eurobank επανήλθε μετά από δύο μήνες με έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ και με ετήσιο τοκομερίδιο 7%. Η συμμετοχή των επενδυτών στην έκδοση ήταν και πάλι ισχυρή, με τη συνολική ζήτηση να φτάνει τα 1,25 δις. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης 2,5 φορές.
Αυτό έδωσε την δυνατότητα στην Eurobank να μειώσει την προσφερόμενη απόδοση από 7,5% που ήταν η αρχική προσφορά σε 7,125%. Η Τράπεζα συγκέντρωσε τελικές εντολές από 109 διαφορετικούς επενδυτές. H συμμετοχή από ξένους επενδυτές αντιπροσώπευσε περίπου το 71% του βιβλίου, προερχόμενη κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (30%) , την Ιταλία (13%) και τη Γαλλία (7%). Το 38% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), 37% σε Τράπεζες και Τράπεζες Ιδιωτών (Private Banks) και 16% σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Hedge Funds).
Με έκδοση ομολόγου ακολούθησε στις 22 Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα. Το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης με πενταετή διάρκεια ήταν ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 4,5%. Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 2,4 δισ. ευρώ από περισσότερους από 200 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Λόγω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5%, έναντι αρχικής καθοδήγησης 5%. Το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Πάνω από το 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.
Χθες, 5 Φεβρουαρίου, η Alpha Bank ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο ομολογιακών εκδόσεων MREL από τις συστημικές τράπεζες, βγαίνοντας στις αγορές με senior preferred ομόλογο, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε συμπίεσε το τελικό επιτόκιο στο 5,125% από την περιοχή του 5,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο βιβλίο ξεπέρασαν τα 1,25 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό της έκδοσης κατά περισσότερες από 3,1 φορές