Μπορεί οι κεντρικοί τραπεζίτες στις δύο πλευρές σε ΗΠΑ και Ευρώπη να διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων των τραπεζών μάλλον δεν θα είναι και οι τελευταίες, αφού η «μάχη» του πληθωρισμού έχει δρόμο ακόμη για να κερδηθεί, εντούτοις τα προβλήματα που δημιουργούν δείχνουν να πληθαίνουν και να ίσως να είναι σημαντικότερα από αυτά που ενδεχομένως επιλύουν.
Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις τον επόμενο μήνα για τα επιτόκια των τραπεζών και αφού πρώτα σταθμίσουν τα δεδομένα, που έχουν να κάνουν τόσο με την πορεία του πληθωρισμού, όσο και τις παράπλευρες συνέπειες των συνεχών αυξήσεων στα επιτόκια.
Φόβος από τις καταρρεύσεις τραπεζών
Οι καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ δείχνουν να παίρνουν διαστάσεις και κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί με πάση βεβαιότητα ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι υπό έλεγχο. Εξάλλου να θυμίσουμε ότι προ καιρού η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε αποφύγει να δεσμευθεί ότι θα εγγυηθεί το σύνολο των καταθέσεων στις ΗΠΑ.
Επί του παρόντος βέβαια στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα με τις τράπεζες και αυτό διότι οι κανόνες και οι έλεγχοι και συνεχείς είναι και αυστηροί, οπότε υπό την έννοια αυτή το σύστημα φαίνεται να είναι πιο ασφαλές στην Ευρώπη.
Η αιτία που οι τράπεζες πιέζονται είναι εξαιτίας των ζημιών που καταγράφουν από την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα.
Στα χρηματιστήρια υπάρχει νευρικότητα, ενώ επισήμως οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι πίσω από τις καταρρεύσεις τραπεζών κρύβονται κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Εν το μεταξύ Αμερικανοί αξιωματούχοι σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο αξιολογούν κατά πόσον πίσω από τις απότομες διακυμάνσεις στις τραπεζικές μετοχές βρίσκονται κινήσεις «χειραγώγησης της αγοράς», σύμφωνα με το Reuters.
Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών επέστρεψαν στο «κόκκινο» αυτή την εβδομάδα μετά την κατάρευση της First Republic και την απορρόφησή της από την JP Morgan. Αυτή ήταν η τρίτη πτώχευση περιφερειακής τράπεζας τους δύο τελευταίους μήνες.
Όσοι από τους επενδυτές πήραν μόνο χθες σορτ θέσεις ενάντια στις περιφερειακές τράπεζες αποκόμισαν κέρδη 378,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία Ortex.
Οι αυξημένες short θέσεις και οι έντονες διακυμάνσεις στις μετοχές έχουν μπει στο μικροσκόπιο ομοσπονδιακών και πολιτειακών αξιωματούχων των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, καθώς θεωρούν ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι ισχυρά και τα κεφάλαια επαρκή, σημείωσε η πηγή.
«Ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι εξετάζουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο χειραγώγησης της αγοράς όσον αφορά τις μετοχές των τραπεζών» τόνισε.
Η μετοχή της PacWest βούτηξε ως και 57% την Πέμπτη, ενώ η μετοχή της Western Alliance υποχώρησε 40%.
Μεγάλες απώλειες στα Χρηματιστήρια
Στο μεταξύ χθες ο Dow Jones μετά και την χθεσινή πτώση, η 4η στην σειρά , έχασε όλα τα κέρδη του 2023.
Συγκεκριμένα υποχώρησε 0,86% στις 33.127 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,72% στις 4.061 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,49% στις 11.966 μονάδες.