Οικονομία

Τρενάκι του τρόμου στις διεθνείς αγορές: Απώλειες στα Χρηματιστήρια – Τιμές «ασανσέρ» σε αέριο, πετρέλαιο και ευρώ

Μία ακόμη δύσκολη ημέρα βίωσαν χθες οι αγορές από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Η αβεβαιότητα, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, αλλά και αδυναμία των ισχυρών να διαμορφώσουν μία κοινή πολιτική αντιμετώπισης των προβλημάτων εξαιτίας των κοντόφθαλμων συμφερόντων, έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να πιέζονται, οι αποδόσεις των ομολόγων να εκτινάσσονται και οι τιμές των νομισμάτων και των εμπορευμάτων να κινούνται σαν εκκρεμές.

Η χθεσινή ημέρα για τις διεθνείς αγορές ήταν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα με τους επενδυτές πραγματικά να βρίσκονται σε βέρτιγκο. Ο φόβος για επιστροφή στην ύφεση είναι ορατός περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή. Και αυτό διότι εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες επιλέγοντας την πιο επιθετική νομισματική πολιτική επιλέγουν την … ύφεση ως «φάρμακο» απέναντι στο πληθωρισμό.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ο δείκτης Dow Jones να χάσει τα επίπεδα των 30.000 μονάδων, κάτι που έχει να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2021. Έκλεισε στις 29.927,07 μονάδες έχοντας απώλειες 2,42% ή 741 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 4,08% και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,25%.

Στην Ευρώπη ο Dax έκλεισε με απώλειες 3,31%, ο CAC 2,39%, ο Stoxx 600 2,47% και ο FTSE 3,14% ενώ το ΧΑ έκλεισε με απώλειες 2,82% στις 815,27 μονάδες.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ενώ προχθές που έγινε γνωστή η απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων, οι δείκτες στην Νέα Υόρκη ανέβηκαν, χθες άλλαξαν πορεία, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει πανικό.

Όμως δεν είναι μόνο τα χρηματιστήρια. Και στην αγορά ομολόγων είχαμε μία κίνηση που υποδηλώνει φόβο και έλλειψη κατεύθυνσης Μεγάλες μεταβολές χωρίς σοβαρή αιτία ή για την ακρίβεια χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάτι.

Ανάλογη ήταν και η πορεία για την τιμή του φυσικού αερίου. Βρέθηκε μέχρι και τα 148 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρήσει εν συνεχεία στα επίπεδα των 118 ευρώ. Αιτία η μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Gazprom στη Γερμανία. Το πετρέλαιο αρχικά κινήθηκε πτωτικά και προσέγγισε τα 115 δολάρια το βαρέλι για να επιστέψει σε ανοδική τροχιά και να βρεθεί μία ανάσα από τα 120 δολάρια το βαρέλι.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ ήταν κάτω από το 1,04, παρουσίασε σημαντική άνοδο και βρέθηκε στο 1,0552.

Μόνο ο χρυσός είχε σημαντικά κέρδη 2,2% με σταθερή πορεία κλείνοντας στα 1.859,70 δολάρια η ουγκιά.

Όπως αναφέρουν αναλυτές στο CNBC , οι επενδυτές φοβούνται μεγαλύτερη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής με νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Ο φόβος αυτός πηγάζει από την επιμονή του πληθωρισμού, παρά τις αυξήσεις επιτοκίων που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης, αν όχι φέτος, του χρόνου. «Πλέον οι αγορές έχουν περάσει σε μία φάση μειωμένης ρευστότητας, αυξημένου πληθωρισμού και μεγάλου ρίσκο και διακυμάνσεων. Είναι πολλοί οι δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική που έχουν πατήσει τη ζώνη bear market» σημειώνει ο Mohamed El-Erian, Chief Investment Advisor στην Allianz.

Να σημειωθεί ότι χθες η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά περαιτέρω 25 μονάδες βάσης, αλλά τόνισε πως είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να εξουδετερώσει τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πληθωρισμός που έχει ξεπεράσει το 11%. Το επιτόκιό της έφτασε πλέον στο 1,25% και έρχεται μια μέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα