Site icon NewsIT
07:01 | 08.04.16

Τρέχουν να κλείσουν τη συμφωνία πριν το Πάσχα – Τι θα γίνει με συντάξεις και φορολογικό – Αγκάθι τα κόκκινα δάνεια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

- Από τα 800 ευρώ/ μήνα θα ξεκινούν οι επιπλέον φόροι - Μεγάλες μειώσεις και στις κύριες και στις επικουρικές για τους συνταξιούχους - Νέο ραντεβού Κατρούγκαλου με τους δανειστές για να κλείσει το ασφαλιστικό

Ολάντ: (H κα Merkel κι εγώ) “θα πράξουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βρεθεί λύση οριστικά” (στην ελληνική οικονομική κρίση)

Μοσκοβισί: Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Οι συνομιλίες προχωρούν καλά.

Ντάισελμπλουμ: Καθήκον μου η αποτροπή μιας νέας ελληνικής κρίσης

Λαγκάρντ: Τo ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα “πάει κατευθείαν στον τοίχο”, πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Handelsblatt: “Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα: Χρειάζεται το ΔΝΤ, απορρίπτει όμως τις απαιτήσεις του”

Le Monde: Οι πιστωτές της Ελλάδας είναι έτοιμοι να συζητήσουν για ελάφρυνση του χρέους

….Οι παραπάνω δηλώσεις και αναφορές της χθεσινής ημέρας αποτυπώνουν ανάγλυφα τη έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται για το ελληνικό ζήτημα στο απόηχο των Wikileaks, με το ΔΝΤ να είναι στα κάγκελα, το Βερολίνο και το Παρίσι να σχεδιάζουν “οριστική λύση” και την την ίδια ώρα στην Αθήνα Κατρούγκαλος και “κουαρτέτο” δανειστών να μην τα βρίσκουν, καθώς, έπειτα από τρεις ώρες συνάντηση, δεν υπήρξε συμφωνία, αφού:

– Η ελληνική πλευρά επιμένει πως δεν μπορεί να κάνει άλλη υποχώρηση πέραν της πρότασης για μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές με δίχτυ ασφαλείας τα 1.400 ευρώ (από κύριες και επικουρικές συντάξεις) και στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ και το ΔΝΤ να επιμένει στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει τον κανόνα βιωσιμότητας, βάσει του οποίου ένα σημαντικό μέρος των ελλειμμάτων μπορεί να καλυφθεί και από την εκποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ, η οποία εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να αυξηθεί, με την ένταξη σε αυτό και των κλάδων εφάπαξ.

– Για τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης οι δανειστές φαίνεται πως συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για συντελεστή 0,77% για κάθε έτος μέχρι τη 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης, καθώς και για συντελεστή 2% για τα έτη από 39,1 μέχρι 42 έχουν όμως έντονες διαφωνίες για τους ενδιάμεσους συντελεστές, καθώς το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης που ζητούν οι θεσμοί δεν ξεπερνά το 40% (για την ανταποδοτική σύνταξη), ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 45%.

– Για τις συντάξεις χηρείας οι δανειστές ζητούν να τεθεί το 57ο έτος ηλικίας ως όριο για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, δηλαδή οι επιζώντες σύζυγοι να δικαιούνται σύνταξη σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφόσον είναι από 57 ετών και άνω, οι νεότεροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μόνο για 3 έτη, ενώ, σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων, η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών, ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους με την ελληνική πλευρά πάντως να είναι έτοιμη να αποδεχθεί αυτή τη πρόταση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία

Νέο ραντεβού το Σάββατο για το κλείσιμο του ασφαλιστικού και με στόχο για το Μέγαρο Μαξίμου “οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία”.

“Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται» καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών” αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι και σημειώνουν “Η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του”.

Επιχειρώντας μάλιστα να “χρυσώσουν το χάπι” των νέων μέτρων οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι:

– Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018, όταν από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν

– Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι “οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ”. Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη.

– Από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

– Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί

– Το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις [παραπάνω πίνακας] ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του.

Τα “αγκάθια” πάντως παραμένουν σε ζητήματα που αφορούν στα “κόκκινα δάνεια”, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και κυρίως στη μείωση των δαπανών τις οποίες επιμένει το ΔΝΤ και ιδίως των αμυντικών, ενώ παράλληλα παραμένει ανοιχτός ο ρόλος που θα διαδραματίζει στο πρόγραμμα με το Μαξίμου επιμένει ότι οι συζητήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου 10ημέρου επιδιώκοντας να έχει πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ στις 14/4 θετική έκβαση σε πρώτη φάση.
 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version