Οικονομία

Τρία κλειδιά για την επενδυτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία είναι η επιστροφή σε επενδυτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους. Είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό να συμβεί μέσα στο επόμενο έτος, αν και κάποιοι στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί αυτό να συμβεί. Βέβαια ο επίσημος στόχος που έχει τεθεί είναι η επενδυτική αξιολόγηση να έχει έρθει μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Τα κλειδιά για να συμβεί αυτό είναι η ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και βέβαια η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Οι οίκοι αξιολόγησης εμφανίζονται θετικοί απέναντι στην Ελλάδα, αλλά όχι τόσο γαλαντόμοι. Έτσι είτε προχωρούν σε περιορισμένες αναβαθμίσεις, όπως για παράδειγμα η Standards and Poor’s, είτε τηρούν στάση αναμονής, όπως η DBRS.

Όλοι όμως θεωρούν και το λένε ότι η ελληνική οικονομία αναδύεται από την κρίση και αρχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό καθώς περιορίζονται σημαντικά οι αβεβαιότητες.

Click4more: Όλος ο φορολογικός χάρτης του 2020 – Τι θα ισχύσει για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις

Επίσης όλοι συμφωνούν ότι το θέμα των κόκκινων δανείων είναι μία μεγάλη εκκρεμότητα. Η επίλυσή του θα φέρει πιο νωρίς τις εξελίξεις. Επίσης σημειώνουν όλοι ότι περιμένουν να ενταθεί το επόμενο διάστημα η μεταρρυθμιστική διάθεση της χώρας. Όσο πιο γρήγορα τρέξουν τα δύο αυτά πράγματα τόσο ταχύτερα θα έρθει για την Ελλάδα η «επενδυτική βαθμίδα» δέκα χρόνια μετά την βύθιση της φερεγγυότητας της χώρας και της αξιολόγησης σε «junk».

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει την διαδικασία για σοβαρές παρεμβάσεις στο θέμα των κόκκινων δανείων, με αιχμή το σχέδιο “Ηρακλής“, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες για την μείωση των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα η επιστροφή σε τακτικές εκδόσεις ομολόγων, αλλά και η επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης στους επόμενους μήνες.

Η S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στις 25 Οκτωβρίου και η DBRS αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές», στέλνοντας μήνυμα ότι θα περιμένει τις κινήσεις των «τριών αδελφών» (S&P, Moody’s, Fitch) για να επαναφέρει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, η Moody’ s, η οποία διατηρεί τη χαμηλότερη βαθμολογία για την Ελλάδα, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βελτιώνει το πιστωτικό προφίλ της χώρας. Μάλιστα, η Moody’ s εκτιμά ότι η έγκριση του «Ηρακλή» για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι πιο σημαντική από την αποπληρωμή του ΔΝΤ καθώς βοηθά στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Στην ουσία η Moody’ s μέσα σε ένα μήνα επισήμανε δύο θετικές για την αξιολόγηση της Ελλάδας εξελίξεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες αναβάθμισης στις αρχές του 2020, αν όχι νωρίτερα με κάποια έκτακτη κίνηση, αν για παράδειγμα κλείσει επιτυχώς η τέταρτη αξιολόγηση.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα