Σάββατο, 9 Νοε.
14oC Αθήνα

Τρία “παράθυρα” για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Τρία “παράθυρα” για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ελληνική οικονομία, επιχειρήσεις και κυρίως τράπεζες βρίσκονται ενώπιον τριών σημαντικών αποφάσεων, που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα επηρεάσουν τις εξελίξεις και μπορεί να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας.

Η πρώτη είναι τα stress test των τραπεζών που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενόψει της ανάληψης από το Νοέμβριο της εποπτείας, δηλαδή του ελέγχου και της παρακολούθησης του τραπεζικού συστήματος .

Από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί αν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια και αν θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Πολλές φήμες, μέχρι και τερατώδεις εκτιμήσεις για την ανάγκη νέων κεφαλαίων αρκετών δισεκατομμυρίων κυκλοφόρησαν.

Η τελευταία εκτίμηση της JP Morgan κάνει λόγο για πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις. Τα δικά της stress test έδειξαν πως ακόμα και στο δυσμενές σενάριο η Εθνική και η Alpha δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, ενώ για την Πειραιώς και τη Eurobank τα ποσά αυτά εκτιμώνται σε 544 και 890 εκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως.

Η δεύτερη απόφαση είναι η συμμετοχή ή όχι στο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 0,25% και για διάρκεια τεσσάρων χρόνων.

Στην περίπτωση αυτού του προγράμματος οι ελληνικές τράπεζες που θα προχωρήσουν στο δανεισμό θα είναι υποχρεωμένες να δανείσουν τα κεφάλαια αυτά στις ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για πρόγραμμα που σκοπό έχει την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στης οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πάρουν ως 9,5 δισ. ευρώ. Στην πρώτη δημοπρασία που διενεργείται το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg η Εθνική Τράπεζα θα θελήσει να αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ, η Πειραιώς έχει στόχο τα 2,75 δισ. ευρώ και η Eurobank 1 δισ. ευρώ.

Τρίτη απόφαση και πάρα πολύ σημαντική είναι η απόφαση που αναμένεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση. Αυτό σημαίνει πως θα πάρει από τις τράπεζες ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία και θα τους δώσει ανάλογη ρευστότητα. Το πρόγραμμα υπολογίζεται να ανέλθει για όλη την Ευρώπη σε 1 τρισ. Ευρώ περίπου και αναμένεται να τεθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, σε εφαρμογή το τελευταίο τρίμηνο του 2014 ή το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Με τον τρόπο αυτό εμμέσως η Ευραπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σαν να τυπώνει χρήμα.

Για την Ελλάδα οι τρεις αποφάσεις σημαίνουν αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κεφάλαια για δάνεια προς τις επιχειρήσεις, καθώς και δυνατότητα χορήγησης δανείων στα νοικοκυριά.

Βεβαίως, στη χώρα μας υπάρχει ένα πολύ μεγάλο “αγκάθι”. Τα “κόκκινα” δάνεια, ιδίως των επιχειρήσεων, τα οποία αποτελούν σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο σε νέα δανειοδότηση αν δεν προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Financial Times: Η Ελλάδα θα παραμείνει ειδική περίπτωση

”Δεν περάσαμε τα χειρότερα – Η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα”

Ιστορική μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ! – Στο 0,15% το βασικό επιτόκιο του ευρώ – Τι σημαίνει αυτό για όσους έχουν δάνεια!

Σπουδαίες αποφάσεις σήμερα για όσους έχουν δάνεια

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε