Σύμφωνα με τους Financial Times οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων από Κινέζους επενδυτές τριπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση ξεπερνώντας τα 3 δισ. ευρώ.
Η απότομη ενίσχυση της επενδυτικής ζήτησης για ευρωπαϊκά ακίνητα πυροδοτεί τη μάχη για περιουσιακά στοιχεία που οδηγεί ανοδικά τις τιμές και προκαλεί φόβους για νέες φούσκες, σύμφωνα με νέες έρευνες.
Οι επενδυτές ωθούνται σε πιο επίφοβες αγορές όπως εκείνες της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, με πιο ριψοκίνδυνες δραστηριότητες όπως η κατασκευή κατοικιών και σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερης ποιότητας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ερευνών από την PwC και το Urban Land Institute.
Άλλη έρευνα από το CBRE δείχνει πως οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκά εμπορικά ακίνητα βρέθηκαν το 2013 στο υψηλότερο επίπεδο από την πιστωτική κρίση. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι δραστηριότητες στον κλάδο ενισχύθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση, στα 154 δισ. ευρώ.
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι επενδυτές ανά τον κόσμο έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους στο real estate καθώς τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δημιουργούν ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων σε πολλούς τομείς. Κατά συνέπεια, υπήρξε «τεράστια κεφαλαιακή ώθηση» στις μεγαλύτερες αγορές real estate της Ευρώπης, υποστηρίζει ο Σάιμον Χάρντγουικ της PwC.
Όμως, ο Τζο Μοντγκόμερι, του Urban Land Institute, προειδοποίησε ότι αυτή η ζήτηση δεν αντικατοπτρίζει κατ’ ανάγκη και βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών στοιχείων. «Με τις περιορισμένες ενδείξεις για ζήτηση μισθωμάτων και για αύξηση των ενοικίων (σε ορισμένες αγορές) παραμένουν τα ερωτήματα για το πόσο πολύ μπορεί να προχωρήσει αυτή η ανάκαμψη» δήλωσε.
Ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα της PwC αναφέρουν ότι τα ακίνητα-φιλέτα στην Ευρώπη είναι πλέον υπερτιμημένα ως αποτέλεσμα της τεράστιας ζήτησης. «Ο έντονος ανταγωνισμός για περιορισμένη προσφορά κατάλληλων ακινήτων αναπόφευκτα θα συνεχίσει να επιφέρει αντίκτυπο στις τιμές, ειδικότερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο» δήλωσε ο κ. Χάρντγουικ.
Οι περισσότερες πράξεις γίνονται στη Βρετανία και στη Γερμανία. Τα στοιχεία του CBRE, όμως, δείχνουν ότι καταγράφεται ταχύτατος ρυθμός ανάπτυξης σε οικονομίες της περιφέρειας όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, όπου οι αγορές ακινήτων έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα τα τελευταία χρόνια.
Ο Τζόναθαν Χαλ του CBRE δηλώνει: «Οι καιροσκόποι επενδυτές στοχεύουν σε αγορές που κατά την εκτίμησή τους ανακάμπτουν. Παράλληλα, εξακολουθεί να υπάρχει πολύ ισχυρή ζήτηση για δομικά επενδυτικά προϊόντα και κεντρικές περιοχές για εμπορικά ακίνητα όπως το κεντρικό Λονδίνο και οι μεγάλες πόλεις της Γερμανίας».
Το Δουβλίνο αν και ήταν απαγορευμένη περιοχή για τους επενδυτές πριν από μόλις δύο χρόνια, τώρα θεωρείται μία από τις πιο καυτές αγορές ακινήτων στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με την έρευνα της PwC. Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι οι επενδυτές αρχίζουν να στοχεύουν πλέον και την Ισπανία.
Οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων από Κινέζους επενδυτές τριπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση ξεπερνώντας τα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από τη Real Capital Analytics. Ο Τζόζεφ Κέλι, της RCA δήλωσε: «Οι πλούσιοι ιδιώτες, οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι ασφαλιστικές ενεργοποιούνται όλο και περισσότερο σε ευρύτερη γκάμα ακινήτων, σε μεγαλύτερα μεγέθη και σε περισσότερες τοποθετήσεις στην Ευρώπη».
Οι ρυθμιστικές αρχές στην Κίνα τον Μάιο χαλάρωσαν τους κανόνες περί επενδύσεων στο εξωτερικό, επιτρέποντας σε ασφαλιστικές να αγοράζουν ακίνητα στο εξωτερικό. Επίσης, διπλασίασαν το ποσοστό του κεφαλαίου που μπορούν να τοποθετούν οι κινεζικές ασφαλιστικές σε ακίνητα, από 10% σε 20%.
Διαβάστε επίσης:
Κρατάει το τριπλό Α η Ολλανδική οικονομία
Πηγή Euro2day