Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία για το πλήγμα που δέχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στα χρόνια της κρίσης αποκαλύπτει έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και αφορά στο εννεάμηνο του 2016.
Αντιθέτως στη Γλυφάδα το ποσοστό των κλειστών είναι 10% και στην Κηφισιά 18%.
Η καταγραφή αφορά στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και μεταξύ άλλων έδειξε ότι τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των capital controls και της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας τα κλειστά καταστήματα αυξήθηκαν ελαφρώς, κατά, 0,5% στο κέντρο της Αθήνας. Πάντως, οι εξελίξεις δεν είναι όμοιες σε όλες τις περιοχές με γενικό συμπέρασμα το πλήγμα να είναι μεγαλύτερο στης φτωχές περιοχές και να υπάρχουν αντιστάσεις λιγότερο ή περισσότερο ισχυρές στις συνοικίες με υψηλό εισόδημα.
Αναλυτικά η κατάσταση εμφανίζεται ως εξής:
-Στα Εξάρχεια τα κλειστά φτάνουν στο 34,6% παρά την ελαφρά βελτίωση σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2016.
-Σε Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας παρατηρήθηκε πολύ μικρή βελτίωση, αλλά τα κλειστά είναι 33,1%
-Στο «εμπορικό τρίγωνο» της Αθήνας τα κλειστά φτάνουν στο (22,3%) ποσοστό που αυξήθηκε όμως ελαφρά από τον Μάρτιο 2016 που ήταν (21,2%). Ακολουθεί
-Στο «Κολωνάκι»το ποσοστό (24,9%) είναι σταθερό σε σύγκριση με την προηγούμενη καταγραφή.
-Στο κέντρο του Πειραιά τα λουκέτα φτάνουν στο 28%, ελαφρώς λιγότερα από το Μάρτιο.
-Λιμάνι και Τερψιθέα χτυπούν ¨ταβάνι¨ με 40%.
-Η Καλλιθέα σπάει τα κοντέρ. Τα κλειστά ξεπερνούν το 40%.
-Στο Περιστέρι οι κλειστές επαγγελματικές στέγες είναι (30%) με το κέντρο του Περιστερίου, να είναι στο 27% και τον Άγιο Ιερόθεο στο 37%.
-Στη Γλυφάδα είναι 10,7% και μάλιστα εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με την προηγουμένη καταγραφή που ήταν 12,3%.
-Στην Κηφισιά είναι 18,1% αλλά με συνεχόμενη μείωση για πέντε εξάμηνα.
-Στο Μαρούσι είναι 17,3% από 18,1% όπου η τάση της διαχρονικής μείωσης των κλειστών καταστημάτων παρατηρείται και εδώ με μικρότερα όμως ποσοστά.
-Στο Χαλάνδρι τα κλειστά ανέρχονται στο 19%.
-Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται σταθεροποίηση σταθεροποίηση βάσει των τριών τελευταίων καταγραφών, όμως το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων παραμένει στο πολύ υψηλό 26.7%. -Στην Πάτρα η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς εμφανίζει αύξηση των λουκέτων σε ποσοστό 1,8%. Ανάλογα με τους δρόμους τα λουκέτα κυμαίνονται από 7,3% στη οδό Ρήγα Φεραίου ως 47,5% στον Γεωργίου Καραϊσκάκη.