Αναφορά στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών έκανε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου και ξεκαθάρισε ότι αυξήσεις θα καταβληθούν σε αυτούς που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν.
Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου πέρα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών, μίλησε σήμερα (7.10.2023) στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τις αυξήσεις στους μισθούς που θα δουν οι πολίτες από 1η Ιανουαρίου 2024, αλλά και για το τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε αρχικά για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά στους δικαστές και στις αναδρομικές συντάξεις τους.
«Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση της κυβέρνησης και του κ. Κωστή Χατζηδάκη. Για εκείνους που έχουν προσφύγει, και για ό,τι έχει αποφασίσει το ελεγκτικό συνέδριο, σε αυτούς θα καταβληθούν. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπόψιν τις δύο αυτές παραμέτρους, δηλαδή ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά από την άλλη πλευρά να έχουμε και τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο», ανέφερε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου.
«Δεν υπάρχει γενίκευση του μέτρου. Η απόφαση περιορίζεται στους δικαστές. Οι δικαστές βρίσκονται στην υψηλότερη μισθολογική κλίμακα από τους δημοσίους υπαλλήλους. Εφόσον η σύνταξη είναι παρακολούθημα του μισθού που παίρνουμε έτσι και οι συντάξεις τους είναι μεγαλύτερες από των υπολοίπων», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λίγο πάνω από το 3% οι αυξήσεις στους συνταξιούχους
Για τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι: «ο νόμος είναι σαφής. Η αύξηση που δίνεται είναι το μισό του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης και του ρυθμού του πληθωρισμού. Δεν έχουν οριστικοποιηθεί αυτά τα στοιχεία, ειδικά για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός για την προηγούμενη χρονιά, για το 2022. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι στον πληθωρισμό πάμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, οπότε οι αυξήσεις σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι λίγο πιο πάνω από το 3%, αλλά δεν θα ήθελα να πω κάτι δεσμευτικό στο κομμάτι αυτό».
«Ενοποίηση κανόνων για την καταβολή επικουρικών συντάξεων»
Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου έκανε αναφορά και στο θέμα τοποθετήθηκε των επικουρικών συντάξεων και το… μπέρδεμα που επικρατεί.
«Επικουρικές έδιναν το ΙΚΑ, το Δημόσιο καθώς και λίγοι φορείς. Αυτό που γινόταν ήταν ότι το κάθε ταμείο έδινε με τους δικούς του κανόνες. Όταν ενοποιήθηκαν όλοι στον ΕΦΚΑ ακόμα αυτοί οι κανόνες δεν έχουν ενοποιηθεί. Είναι ένα από τα επόμενα projects που έχουμε στο υπουργείο Εργασίας αι αυτό θα γίνει. Για να πάρεις επικουρική από το ΙΚΑ έπρεπε να έχεις συμπληρώσει 15 χρόνια, στο Δημόσιο πηγαίνει με τις προϋποθέσεις της κύριας σύνταξης. Πιστεύουμε ότι με την ενοποίηση θα ξεμπλοκάρει ένας μεγάλος αριθμός συντάξεων», επεσήμανε .
Αναφορικά με τους 1.200.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική, και αν θα δουν κάποια αύξηση ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε: «έχει συγκεκριμένους κανόνες το σύστημα, που δεν επιτρέπεται να κάνει ελλείμματα. Κοιτάμε πώς εξελίσσονται τα έσοδα που έχουμε συνολικά, πώς εξελίσσονται οι συνταξιούχοι που έχουμε και τι κανόνες έχουν, όλα αυτά εξαρτώνται».
Οι εκκρεμείς συντάξεις
Για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε ότι: «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχω δει από τον ΕΦΚΑ είναι γύρω στις 32.000 οι κύριες εκκρεμείς. Αλλά οι παραπάνω από τις μισές είναι οιονεί απορριπτικές, δηλαδή λείπουν κάποια χαρτιά ή χρειάζεται κάτι παραπάνω. Οπότε ότι μετά το πέρας της διαδικασίας αυτό το κομμάτι θα εξαλειφθεί. Αρκετές είναι και οι αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις αλλά με την ενοποίηση πιστεύω θα ξεμπλοκαριστούν και θα μειωθεί ο αριθμός τους σημαντικά. Για τα ληξιπρόθεσμα ΕΦΑΠΑΞ είναι λιγότερες από 5.000».
«Γίνεται ένα σταδιακό ξεπάγωμα. Από την αρχή της χρονιάς θα αρχίσει να αρχίσει να «ξεπαγώνει» ο χρόνος. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει πει πως όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και πηγαίνουν καλά τα οικονομικά μας, θα δίνεται το επίδομα προσωπικής διαφοράς, αλλά οι οικονομίες έχουν κύκλους», κατέληξε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου αναφορικά με τις τριετίες και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.