Τσίπρας – Βαρουφάκης: Το τέλος του ειδυλλίου και η αλλαγή πορείας. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που επισφραγίζει μία σχέση που “κάηκε” πολύ γρήγορα
Ο πολυπράγμων υπουργός Οικονομικών, προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του υπουργού και κυρίως για επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, φαίνεται πως “εκαψε” το πολιτικό κεφάλαιο με το οποίο τον είχε πιστώσει ο πρωθυπουργός.
Στην κυβέρνηση είναι κοινό μυστικό πως αν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία δεν βρίσκονταν σε κρίσιμο και καθοριστικό σημείο η παραίτηση του κυρίου Βαρουφάκη θα είχε ήδη γίνει αποδεκτή από τον κύριο Τσίπρα.
‘Ηδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ροκ σταρ Γιάνης υπέβαλε δύο φορές παραίτηση που ο πρωθυπουργός δεν έκανε αποδεκτή, ενώ κυκλοφορούν φήμες στο εσωτερικό της κυβέρνησης πως την περασμένη εβδομάδα δεν έγινε αποδεκτή τρίτη παραίτηση.
Στον Γιάνη Βαρουφάκη το Μαξίμου, αλλά και άλλα μέλη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ του αναγνωρίζουν πως κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διεθνοποιήσει το ελληνικό ζήτημα. Και ήταν αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα, το έργο που του έδωσε πόντους στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τόσους που να επιχειρεί –και να τα καταφέρνει για κάποιο διάστημα- να κινείται ανεξάρτητα και αυτόνομα ακόμα και από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στον οποίο είχε ανατεθεί η διεύθυνση και ο συντονισμός των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Δραγασάκης σοφά ποιών άφησε τον υφιστάμενό του να κινηθεί ελεύθερα, προσφέροντας μάλιστα βοήθεια όπου και όποτε ήταν αναγκαίο.
Όμως, για τον Γιάνη Βαρουφάκη τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε και τα σχεδίαζε. Η στρατηγική της ¨δημιουργικής ασάφειας¨ που τόσο ο ίδιος διαφήμισε αποδείχτηκε το βατερλώ της χώρας στις διαπραγματεύσεις και του ίδιου προσωπικά.
Η διατάραξη των σχέσεων με τους συνομιλητές και τα διαρκή παράπονα των συνομιλητών, του Σόιμπλε προεξάρχοντος, διάβρωσαν ακόμα περισσότερο το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού προς τον υπουργό του.
Ορισμένες αστοχίες ακόμα, όπως και η φωτογράφηση για το γαλλικό περιοδικό Paris Match, οι ασταμάτητες με ρυθμό πυροβόλου δηλώσεις, συνεντεύξεις, διαλέξεις δημιούργησαν σε ορισμένους στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ την εντύπωση ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ενδιαφέρεται πρωτίστως να κτίσει την εικόνα του για την μετά την κυβέρνηση πορεία του (για παράδειγμα σε υπουργικά γραφεία κυκλοφορεί η άποψη πως ο Γιάνης χρειαζόταν τη μαγνητοφώνηση του Eurogroup για το νέο βιβλίο που θα γράψει μετά την κυβερνητική του θητεία). Και ορισμένοι φρόντισαν να προβάλουν την εντύπωση αυτή και στον πρωθυπουργό.
Μία από τις τελευταίες μεγάλες ατυχίες για τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν και η εξέλιξη με το ΦΠΑ. Ενώ το βράδι δήλωνε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το θέμα έχει κλείσει και επιλέγεται η «τέλεια» ιδέα του για έκπτωση του ΦΠΑ όταν οι πληρωμές γίνονται με πλαστικό χρήμα, το πρωί μαθαίνει ότι απορρίφθηκε γιατί δεν “βγαίνουν οι αριθμοί”, πράγμα που τον εξόργισε αφάνταστα όπως λένε από το περιβάλλον του.
Έκτοτε ο Βαρουφάκης άρχισε να σκληραίνει τη στάση του, να διαφοροποιείται, να κάνει δηλώσεις εκτός της γραμμής του Μαξίμου –πράγμα που μπορεί να επιτρέπεται σε βουλευτές και άλλους λαλίστατους υπουργούς άλλων υπουργείων, αλλά δεν είναι ανεκτό από τον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων- όπως για την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ ή όχι.
Κι ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι δεν θα πληρωθεί η δόση αν δεν υπάρξει συμφωνία ως τις 5 Ιουνίου. Το τέλειο αλαλούμ, ο πλήρης αποσυντονισμός της ορχήστρας. Και δεν πας σε διαπραγματεύσεις χωρίς τέλεια συγχρονισμένη ορχήστρα διαπραγματευτών.
Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναλαμβάνει και την πρωτοβουλία να προτείνει την Ελενα Παναρίτη για εκπρόσωπο στο ΔΝΤ σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Θάνου Κατσάμπα, ενώ το Μαξίμου επιθυμεί να παραταθεί η παραμονή του κυρίου Κατσάμπα μέχρι να λήξουν οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη φάση και στη συνέχεια να τοποθετηθεί άτομο της επιλογής του πρωθυπουργού.
Κι εδώ δεν πρόκειται για απλή διαφοροποίηση, αλλά για σχεδιασμό και απόφαση που πηγαίνει ευθέως κόντρα στις επιθυμίες και τα σχέδια του Μαξίμου, δηλαδή πρόκειται πλέον για κόντρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση του Βαρουφάκη μετά τη συμφωνία.