Πέμπτη, 5 Δεκ.
13oC Αθήνα

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,3% το 2024 – Στο 2,8% ο πληθωρισμός

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,3% το 2024 – Στο 2,8% ο πληθωρισμός

Ανάπτυξη 2,3% προβλέπει για την ελληνική οικονομία το 2024 η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που παρουσίασε ο διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης 2,3% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ είναι σύμφωνη με την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση θα είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, ενώ οριακά αρνητική θα είναι η συμβολή του εξωτερικού τομέα, καθώς η έντονη επενδυτική δραστηριότητα θα αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές. Ο τομέας του τουρισμού παρουσιάζει και φέτος θετικές προοπτικές, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα.

Στο 2,8% ο πληθωρισμός το 2024 – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Παράλληλα η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας κάνει λόγο για ρυθμί αύξησης των τιμών στην Ελλάδα το 2024 κατά 2,8%, αν και επισημαίνει το κλίμα αβεβαιότητας λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και περαιτέρω κινδύνων από την πλευρά της προσφοράς.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2024 το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί σε 2,1% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι σύμφωνο με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου στην έκθεση του Προϋπολογισμού. Η βελτίωση αυτή εξηγείται από την ΤτΕ κυρίως από την προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές λόγω του ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Μείωση χρέους και σε ονομαστικούς όρους

Στο δημοσιονομικό πεδίο, η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2024 το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί σε 2,1% του ΑΕΠ. Η βελτίωση αυτή εξηγείται κυρίως από την προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές λόγω του ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 152,3% του ΑΕΠ το 2024, με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρία έτη, καθώς η μείωση του πληθωρισμού αναμένεται να αντισταθμίσει τόσο την επιτάχυνση του πραγματικού ΑΕΠ όσο και τη μειωτική επίδραση από τη διεύρυνση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση του δημόσιου χρέους σε ονομαστικούς όρους για πρώτη φορά από το 2019.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις