Οικονομία

ΤτΕ για «κόκκινα» δάνεια: Εντός στόχων οι τράπεζες αλλά δεν εφησυχάζουμε

Ξεπέρασαν το στόχο τους για την μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) οι τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (στα οποία περιλαμβάνονται εκτός από τα κόκκινα δάνεια και εκείνα που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης) μειώθηκαν στα 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου έναντι στόχου μείωσης στα 90,2 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο το ύψος των ΜΕΑ μειώθηκε κατά 4,1%. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016, μήνα κατά τον οποίο καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΑ, παρατηρείται μείωση κατά 17,3% ή 18,6 δισ. ευρώ.

Ως ποσοστό τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν στο 47,7% έναντι στόχου μείωσης στο 46,9%. Οσον αφορά στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια το ύψος τους διαμορφώθηκε οριακά υψηλότερα (στα 60,9 δισ. ευρώ) έναντι του στόχου (60,6 δισ. ευρώ) που είχε τεθεί. Σε ποσοστό τα ΜΕΔ διαμορφώθηκαν στο 32,8% έναντι στόχου 31,5%.

Πού οφείλεται η μείωση

Σύμφωνα με την ΤτΕ η μείωση των ΜΕΑ κατά το β΄ τρίμηνο του 2018 οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πωλήσεις ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ, οι οποίες αφορούν κυρίως συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από δύο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα. Πέραν των πωλήσεων, στη μείωση των ΜΕΑ συνέβαλαν επίσης οι διαγραφές (1,6 δισ. ευρώ), οι εισπράξεις (0,6 δισ. ευρώ) και οι ρευστοποιήσεις (0,6 δισ. ευρώ). Στο τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε αύξηση στις πωλήσεις, καθώς οι τράπεζες προχωρούν στην ολοκλήρωση συναλλαγών που έχουν ήδη ανακοινώσει, αλλά και στις ρευστοποιήσεις, καθώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παράγουν τα πρώτα αποτελέσματα. Ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα (στο 1,8%), χαμηλότερος από τον τριμηνιαίο δείκτη αθέτησης (default rate), ο οποίος εμφανίζει αυξητική πορεία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, φτάνοντας το 2,1% και επιβεβαιώνοντας την αρνητική τάση που παρατηρήθηκε ήδη από το α΄ τρίμηνο του 2018.

Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης ΜΕΑ παραμένει υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος Ιουνίου του 2018, ο δείκτης ΜΕΑ άγγιζε το 44,3% για το στεγαστικό, το 56,9% για το καταναλωτικό και το 48% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ΜΕΑ παρατηρείται στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 68,8%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των ΜΜΕ (δείκτης ΜΕΑ: 62,3%). Σταθερά καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 28,3%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ: 31,6%).

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα