Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Βασίλης Γούναρης: Στα 7,7 δισ. ευρώ, το 2022, οι άμεσες επενδύσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα

Βασίλης Γούναρης: Στα 7,7 δισ. ευρώ, το 2022, οι άμεσες επενδύσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα

Αυξήθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια από επενδύσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα το 2022, σε σχέση με πέρσι, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειος Γούναρης, στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του επιμελητηρίου.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, το 2022 τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι 7,1 δισ. ευρώ το 2021, με τη ροή των νέων άμεσων επενδύσεων να φθάνει στα 948 εκατ. ευρώ, κατακτώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Ακόμα αναφέρθηκε στο κλείσιμο φέτος 100 χρόνων από την ίδρυση του Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας ότι «στις 10 αυτές δεκαετίες ο φορέας επέδειξε σημαντικότατο έργο, το οποίο ξεκίνησε το 1924 όταν, ακόμα, η Ελλάδα επιχειρούσε τα πρώτα οργανωμένα βήματά της στον χώρο του επιχειρείν και της οικονομίας, κυρίως εκτός των συνόρων της. Σήμερα, οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες στην οικονομία είναι στρατηγικές, διαχρονικές, κρίνοντας από τον τομέα των επενδύσεων».

«Ελλάδα και Γερμανία έχουν μπροστά τους πολλές και σημαντικές ευκαιρίες να εμβαθύνουν και να διευρύνουν περαιτέρω τους επενδυτικούς τους ορίζοντες. Έχουν, βέβαια, και προκλήσεις να αντιμετωπίσουν», τόνισε ο κ. Γούναρης, για να προσθέσει ότι «η αξιοποίηση κάθε επενδυτικής ευκαιρίας αποτελεί ένα από τα πλέον σίγουρα μονοπάτια, που οδηγεί σε αξιόπιστες ανταποδοτικές λύσεις.

Η Γερμανία αποδεδειγμένα στήριξε, επί δεκαετίες, την ελληνική οικονομία. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει ανάλογα, εντείνοντας την επενδυτική της δράση, εν μέσω κοσμογονικών εξελίξεων, όπως αυτές που καταγράφονται στον χώρο της ενέργειας, καθώς και στις τεχνολογίες, αλλά και εν μέσω γεωπολιτικών ή άλλων κρίσεων, με βασικότερη την κλιματική αλλαγή».

Ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Αντρέας Κιντλ, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Για εμάς ως πρεσβεία, το Επιμελητήριο παραμένει ένας από τους βασικούς συνοδοιπόρους μας. Η πρεσβεία στέκεται στο πλευρό του Επιμελητηρίου, όπως ακριβώς γνωρίζουμε ότι κι εμείς μπορούμε πάντα να βασιστούμε σε αυτό. Μαζί φέτος θα σας καλωσορίσουμε θερμά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης!»

Ο διευθυντής International Sustainability Initiative του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο (DIHK), Μάρτιν Κναπ, υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία των γερμανικών εμπορικών επιμελητηρίων, σημειώνοντας ότι η Γερμανία, μια χώρα με εξαγωγικό προσανατολισμό, δίδει ιδιαίτερη προσοχή στη φερεγγυότητα των οικονομικών σχέσεων και ο επιμελητηριακός θεσμός εστιάζει ταυτόχρονα στην προώθηση των γερμανικών εξαγωγών, καθώς και στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας υποδοχής.

«Ακόμη και στη δύσκολη περίοδο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο επέμεινε στο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Επιπλέον, επέμεινε στον ρόλο του διεθνούς δικτύου διμερών γερμανικών επιμελητηρίων τονίζοντας με έμφαση ότι «η Wall Street Journal κάποτε αποκάλεσε τα γερμανικά διεθνή εμπορικά επιμελητήρια το «μυστικό όπλο της γερμανικής οικονομίας». Φυσικά αυτό μας άρεσε, αν και στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά ένας παραλογισμός, γιατί τα Επιμελητήρια δεν αποτελούν μυστικό όπλο. Τα όπλα έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται σε κάποιους, ενώ οι διμερείς φορείς, έχουν θεσμοθετηθεί για να δημιουργούν, συνεχώς, νέες καταστάσεις win-win».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής και μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, παρουσίασε ένα πολυτελές, δίγλωσσο, λεύκωμα, με τίτλο «ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ Ελληνογερμανικών Οικονομικών Σχέσεων», το οποίο εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του φορέα, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην εκατονταετή ιστορία του Επιμελητηρίου και στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας όπως αυτές εξελίχθηκαν από το 1924 έως σήμερα.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι «η παρούσα διοίκηση και οι επόμενες θα επιμείνουν σε ένα περισσότερο σύγχρονο προφίλ λειτουργιών και υπηρεσιών, γνωρίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης, των ισχυρών συμμαχιών, των κοινών στόχων και οραμάτων, για έναν κόσμο διαρκώς εξελισσόμενο, με καθαρούς οικονομικούς ορίζοντες και μακρόπνοα αναπτυξιακά σχέδια. Για μια ευρωπαϊκή, για μια παγκόσμια κοινωνία, βασισμένη στην ισότητα, την ισονομία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις