Ομαδικά κατασχετήρια από εφορίες, τελωνεία, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και ΔΕΚΟ, για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών παραλαμβάνουν κάθε μέρα οι τράπεζες!
Όπως συγκεκριμένα αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, οι τράπεζες δέχονται πάνω από 500 αιτήματα σε καθημερινή βάση για δέσμευση καταθέσεων και μάλιστα ακόμη και για μικρά ποσά της τάξεως των 120 με 150 ευρώ. Πρόκειται για οφειλές από λογαριασμούς νερού, ρεύματος, ακόμα και από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας!
Ο νόμος προβλέπει την κατάσχεση οφειλής από τραπεζικό λογαριασμό μην αφήνοντας στους καταθέτες κανέναν τρόπο αντίδρασης.
Τραπεζικό στέλεχος αναφέρει στο ΕΘΝΟΣ «Δεν προλαβαίνουμε να παραλαμβάνουμε από δικαστικούς κλητήρες ομαδικά κατασχετήρια και αν δεν τηρηθούν οι ημερομηνίες που προβλέπει ο νόμος, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει η ίδια στην Εφορία το ποσό του οφειλέτη» και συνεχίζει:
«Μόλις η τράπεζα παραλάβει το κατασχετήριο, θα πρέπει να ελέγξει αν οι οφειλέτες που αναφέρονται στη λίστα είναι πελάτες της ή όχι. Αν είναι πελάτες της, θα πρέπει αρχικά να δεσμεύσει το ποσό που σημειώνεται δίπλα στο όνομά του. Τα ποσά των οφειλών είναι μικρά και κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στα 120 ευρώ».
Μέσα σε 8 μέρες η τράπεζα θα πρέπει να παραστεί στο Ειρηνοδικείο και να κάνει δήλωση τρίτου, ότι δηλαδή πιστοποίησε τους πελάτες της και δέσμευσε τα χρήματα της απαίτησης του Χ δήμου, της ΔΕΗ, της εταιρείας ύδρευσης κ.λπ. Στη συνέχεια μέσα σε 10 ημέρες πρέπει να κόψει επιταγή με το ποσό της οφειλής και να τη στείλει με κούριερ στην αρμόδια ΔΟΥ. Η Εφορία με τη σειρά της θα επιστρέψει το ποσό στον δήμο, στο ασφαλιστικό ταμείο κ.λπ.
Οι τραπεζίτες δηλώνουν εμβρόντητοι από τη νέα πρακτική που ακολουθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς και σημειώνουν: Το Δημόσιο μας έκανε εισπράκτορες των οφειλών του, ενώ οι πελάτες μας κλείνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με νέα διαρροή καταθέσεων.
Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω προβλέπονται από τον ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) που μέχρι τώρα χρήση έκαναν κυρίως οι εφορίες και τα τελωνεία , ωστόσο από τις αρχές Σεπτέμβρη υπάρχει καταιγισμός αιτημάτων από δήμους και ΔΕΚΟ.
Την ίδια ώρα, σημειώνεται ρεκόρ έκδοσης διαταγών πληρωμών από το Ειρηνοδικείο για οφειλές από 1 έως 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ, τις πρώτες 15 μέρες του Σεπτεμβρίου εκδόθηκαν 42.219 διαταγές πληρωμής, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου είχαν εκδοθεί 312.641 διαταγές πληρωμής (σημειώνεται ότι τον Αύγουστο τα δικαστήρια δεν δέχονταν αιτήσεις λόγω των διακοπών). Πρώτες στη λίστα των αιτούντων είναι οι τράπεζες.
Τελος, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι τράπεζες προετοιμάζονται για την άρση των πλειστηριασμών από τις αρχές του νέου έτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ