Οικονομία

Βελτιωμένες οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας – Θολώνει τις εκτιμήσεις ο τουρισμός

Νέος κύκλος θετικών αναθεωρήσεων για την ελληνική οικονομία από διεθνείς οίκους και τράπεζες. Σύμφωνα με τα αυτές προβλέπουν ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί για το 2021 από 4,5% έως και 5,6%, έναντι πολύ μικρότερων προβλέψεων που είχαν κάνει λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξή της, συντελούν η βελτίωση της εσωτερικής ζήτησης, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα βελτιωμένα έσοδα που αναμένονται από τον τουρισμό. Βέβαια για το τελευταίο υπάρχουν επιφυλάξεις, αφού τελευταία παρατηρούνται ανατροπές που θέτουν εν αμφιβόλω τις αρχικές θετικές εκτιμήσεις.

Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο μήνα που παρατηρείται αυτή η εικόνα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της επίδοσης που είχε η ελληνική οικονομία το πρώτο 3ηνο του έτους. Όλοι προεξοφλούσαν ότι η ύφεση θα ήταν αρκετά μεγάλη με κάποιους μάλιστα να την ανεβάζουν ακόμη και πάνω από 10%.

Αυτό βέβαια δεν συνέβη και τελικά η ύφεση περιορίστηκε στα επίπεδα του 2,7%, κάτι που ανάγκασε τους πάντες να μεταβάλλουν τις προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας κυρίως για το 2021, αλλά και για το 2022.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρήθηκε μπαράζ αλλαγής στις προβλέψεις σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, από διεθνείς ξένους οίκους και μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, απόρροια των καλύτερων προβλέψεων για ισχυρότερη του αναμενομένου επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητας για εφέτος.

Οι προβλέψεις αυτές εστιάζουν περισσότερο καλύτερη εικόνα της ανάκαμψης στο δεύτερο 6μηνο του έτους, λόγω της αυξημένης εγχώριας ζήτησης, αλλά και της έναρξης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων, ενώ οι αυξημένες αποταμιεύσεις θα συμβάλουν και στην τόνωση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης ενισχύοντας το ΑΕΠ.

Εντυπωσιακή ήταν η αναθεώρηση από την HSBC, που πλέον βλέπει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2021 στο 4,5%. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη εκτίμηση τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,2%.

Στην εκτίμησή της για την ανάπτυξη χαμηλώνει λίγο την πρόβλεψή της για το 2022 και την τοποθετεί στο 5,5%, από 6%, ενώ αναμένει πως η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα προ-πανδημίας επίπεδα θα συντελεστεί στο β’ τρίμηνο του 2022, όταν το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα του δ’ τριμήνου του 2019.

Σχεδόν ανάλογη είναι η πρόβλεψη από την πλευρά της UniCredit. Προβλέπει ισχυρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη της  ελληνικής οικονομίας εφέτος στο 5,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για  2,5%. Επίσης χαμηλώνει στο 3% την πρόβλεψή της για το 2022 από 5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Η UBS αναμένει πλέον ανάπτυξη 5,6% φέτος και 6% το 2022, απόρροια του ανοίγματος της οικονομίας από τον Απρίλιο, της έναρξης της τουριστικής σεζόν, της σημαντικής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, αλλά και της αναμενόμενης εκταμίευσης 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το β’ εξάμηνο του 2021.

Ο τουρισμός θολώνει την γενικότερη εικόνα

Και ενώ η γενικότερη εικόνα δείχνει βελτιωμένη, το μάλλον θολό τοπίο που επικρατεί στον τουρισμό επισκιάζει το γενικότερα θετικό κλίμα. Σύμφωνα με την Capital Economics, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις εισπράξεις και χαμηλώνει μάλιστα τον πήχη των προσδοκιών. Θεωρεί ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, που κυκλοφορεί  από σήμερα, δεν εξαλείφει  την αβεβαιότητα σχετικά με τα ταξίδια στην Ε.Ε., ενώ θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τουρισμό,  την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και ορισμένες εκτιμήσεις σχετικά με τα προσδοκώμενα τουριστικά έσοδα συνεχίζουν να προβληματίζουν.

Από την πλευρά της η Oxford Economics, εκτίμησε πως ο τουρισμός στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο ανακάμπτει, αν και  προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβουν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και το γεγονός ότι δεν έχουν ανοίξει οι μετακινήσεις για τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα