Οικονομία

Βερολίνο: Δημοσιονομική κρίση και εκλογική κατάρρευση “πνίγουν” τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ

Σε «πολιορκία» εντός και εκτός του κόμματος του (Φιλελεύθεροι-FDP) βρίσκεται ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

«Εξωτερικά» ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Λίντνερ είναι «πολιορκημένος» λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Γερμανία (και εμμέσως και στην ΕΕ) λόγω της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας περί αντισυγματικότητας του κρατικού προϋπολογισμού της, την ώρα μάλιστα που εκκρεμούν οι αποφάσεις της ΕΕ για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Εσωτερικά» ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι «πολιορκημένος» λόγω των απανωτών κακών εκλογικών αποτελεσμάτων που έχει πετύχει το κόμμα του (FDP) σε τοπικές κάλπες ομοσπονδιακών κρατιδίων.

Αν και κλείνει πλέον  10 χρόνια στην ηγεσία των Γερμανών Φελελευθέρων (FDP), δεν μπορεί να πανηγυρίσει, επισημαίνει η Handelsblatt.

Η δημοσιονομική κρίση δεν αφήνει στον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών χρόνο για να γιορτάσει. Και δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος για να γιορτάσει, δεδομένης της κατάστασης του κόμματός του.

Όταν ο Λίντνερ εξελέγη ομοσπονδιακός πρόεδρος στις 7 Δεκεμβρίου 2013, το FDP βρισκόταν στο ναδίρ. Στο τέλος του συνασπισμού CDU/CSU-FDP το 2017, το FDP δεν επανεκλέγει στην Bundestag. Και τώρα στο κόμμα πρέπει να φοβούνται ότι η ίδια μοίρα τους περιμένει μετά τη λήξη της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού SPD-Πράσινοι-FDP.

Από την έναρξη του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Φιλελεύθεροι υπέστησαν τη μία ήττα μετά την άλλη και απέτυχαν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο σε  4 από τις 8 εκλογές σε αντίστοιχα ομοσπονδιακά κρατίδια. Και δεν διαφαίνεται καμία βελτίωση στον ορίζοντα. Στις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις, το FDP βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο όριο του 5%.

Το δημοσιονομικό χάος έχει προκαλέσει την περαιτέρω πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού στα μάτια των ψηφοφόρων. Και επηρεάζει και προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών το γεγονός ότι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε άκυρο τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λίντνερ λέει ότι είναι “θέμα τιμής γι’ αυτόν να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο”.

Ο επίτιμος πρόεδρος του FDP, Χέρμαν Ότο Σολμς επίσης γεμάτος επαίνους. “Μετά την αποχώρηση του FDP από την Bundestag το 2013, ο Κρίστιαν Λίντνερ ανασυγκρότησε το κόμμα με θάρρος και αποφασιστικότητα. Επανέφερε το κόμμα στην Μπούντεσταγκ με διψήφιο αποτέλεσμα”, συνοψίζει ο Σολμς. Για τον βετεράνο του FDP, ένα πράγμα είναι βέβαιο: “Ο Λίντνερ αγωνίζεται για την οικονομική σταθερότητα και την ανανέωση της κοινωνικής πολιτικής στον συνασπισμό και δεν μπορούμε να του δώσουμε αρκετά εύσημα γι’ αυτό”.

Το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι στηρίζουν τον ηγέτη τους παρά τις ήττες στις τελευταίες εκλογές σε επίπεδο κρατιδίων και τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις είναι επίσης ένα μάθημα που πήρε ο τέως συνασπισμός Φιλελευθέρων – Χριστιανοδημοκρατών (2013-2017). Τότε, το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα είχαν εμπλακεί σε εσωτερικές διαμάχες εξουσίας.

Τώρα το FDP στέκεται ενωμένο, η δυσαρέσκεια στρέφεται κατά των εταίρων του συνασπισμού. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σαφές αυτές τις μέρες. Ο Λίντνερ αναζητά διέξοδο από την κρίση του προϋπολογισμού με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD) και τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι). Έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές των Φιλελευθέρων: καμία άμβλυνση του φρένου χρέους, καμία αύξηση φόρων. Η υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας υποστηρίζει αυτή την πορεία.

Ο Λίντνερ έχει πλέον ελάχιστα περιθώρια ελιγμών σε αυτά τα σημεία. Κανείς από την κοινοβουλευτική ομάδα ή την ηγεσία του κόμματος δεν συνιστά τον τερματισμό του συνασπισμού με το SPD και τους Πράσινους. Ωστόσο, δεν θέλουν όλοι να αποκλείσουν εντελώς αυτό το σενάριο. Η ηγεσία του κόμματος φοβάται ότι οι υπερβολικές υποχωρήσεις στη διαμάχη για τον προϋπολογισμό θα ωθήσουν το FDP οριστικά κάτω από το όριο του 5%.

Είναι προτιμότερο να ρισκάρει ο συνασπισμός παρά το FDP – αυτή η άποψη υπάρχει σίγουρα. Το κόμμα θα πρέπει να διεξάγει ψηφοφορία μεταξύ των μελών του για το αν θα παραμείνει στον συνασπισμό, αφού μια πρωτοβουλία βάσης συγκεντρώσει τις απαραίτητες 500 υπογραφές. Ο Σολμς δεν δίνει ελπίδες στην προσπάθεια: “Ο Λίντνερ κατάφερε να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των κοινωνικών φιλελευθέρων και των οικονομικών φιλελευθέρων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το υψηλό επίπεδο ενότητας, η δημοσκόπηση των μελών δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας και δύσκολα θα βρει υποστηρικτές”, λέει.

Ανησυχίες για νέες εσωτερικές διαμάχες

Και όμως, η διαμάχη για τον συνασπισμό θέτει τον ηγέτη του FDP υπό πίεση όπως ποτέ άλλοτε. “Μετά από δύο χρόνια γεμάτα κρίσεις στον κυβερνητικό, το FDP βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο”, λέει η Λόιτχόιζερ-Σάρενμπέργκερ. “Ο Λίντνερ θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την κατεύθυνση του κόμματος όσον αφορά το περιεχόμενο”. Η επί σειρά ετών υπουργός συμβουλεύει να μην υπάρξει υπερβολική αντιπαράθεση εντός του συνασπισμού. “Είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του FDP να αναδειχθεί ως εποικοδομητικός εταίρος στον συνασπισμό με τεκμηριωμένες προτάσεις για το μέλλον, προκειμένου να καταστεί ο συνασπισμός επιτυχημένος τα επόμενα δύο χρόνια”.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης δυνάμεις στο κόμμα που θα ήθελαν να δουν μια πιο συντηρητική κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής, μια τέτοια μάχη για την κατεύθυνση δεν έχει ξεσπάσει ανοιχτά. Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει αν το FDP συνεχίσει να πέφτει κατακόρυφα.

Η πρόεδρος των Νέων Φιλελευθέρων, Φραντσίσκα Μπράντμαν (Franziska Brandmann), προειδοποιεί να μην υποκύψουμε στις συντηρητικές δυνάμεις. Ο Λίντνερ έχει μετατρέψει το FDP σε “ένα κόμμα εποικοδομητικών λύσεων προβλημάτων” που θέλει να δημιουργήσει “περισσότερες ευκαιρίες για τους ανθρώπους”. Αυτό τους έφερε πίσω στην κυβέρνηση. Ο Brandmann προειδοποιεί: “Η διατήρηση αυτής της δήλωσης αποστολής στην κυβέρνηση είναι μια μεγάλη πρόκληση – και τώρα το κεντρικό καθήκον του Λίντνερ ως ηγέτη του κόμματος”.

Στην αρχή του συνασπισμού SPD-Πρασίνων-Φιλελευθέρων, ο κύριος εσωτερικός στόχος του Λίντνερ ήταν να κερδίσει το “τριπλό”. Το FDP θα έπρεπε να επιτύχει διψήφιο αποτέλεσμα για τρίτη συνεχόμενη φορά στις επόμενες γενικές εκλογές. Προς το παρόν απέχει πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου, καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα